Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

När vi var barn

vi tillverkade träbåtar
och vadade omkring
i det grunda strandvattnet
dragandes dem efter oss
i timmar kunde vi hålla på
tills huden på våra fötter och ben
blev nästan upplöst av saltvattnet

vi lekte med gubbar
Facit-gubbar och sjörövare
varje gubbe hade ett namn –
Tryn, Fabbe, Vargen, Slask, Ljus, Mörk,
Bröstis, Kapten, Farmor, Mimmi, Mormor,
Hövdingen, Klibbe, Klubban och Styrman
vi byggde en stad åt dem
och konstruerade invecklade intriger

vi ritade
egna poptidningar och serietidningar
som utkom med nytt nummer
varje vecka
tre redaktörer/ tecknare var vi

jag byggde ett trumset själv
av plåttunnor med kraftig plast spänd över
trumsetet var komplett
med cymbaler, hi-hat
och bastrumspedal

förutom de klassiska
sakerna alla gjorde –
vi byggde kojor i skogen,
lekte Vilda Västern
och andra
minst lika vilda lekar

ibland undrar jag –
nu, 40 år senare,
i detta datorspelens
och surfplattornas tidevarv –
gör barn sånt längre?
jag tror inte det
och vad gör det
med deras utveckling
att de inte gör såna
mera handgripliga saker?




Fri vers (Fri form) av Tomas Karlsson VIP
Läst 441 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-04-15 17:45



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Apropå på egna tidningar:
När jag blivit äldre, på åttiotalet, gjorde en kille som hette Micke och jag ett punkfanzine som hette X-Offender. Vi sålde den på skivbutiker i Gävle och via annonser i Schlager. Samt till folk vi kände.
Har för mig att vi gjorde 6 nr.
2018-04-15

  Larz Gustafsson VIP
Nutidens barn har ingen initiativförmåga. Den har systemet berövat dem på.
Allt detta ingår i en medveten strategi för att skapa nickedockor och robotar.
Det handlar om att skapa ett konformistiskt samhälle som kommer att få Tredje Riket att blekna.

Glömmer aldrig barkbåtarna och det andra vi skapade med egna händer.
Så när min son (född 1991) och jag var ute i markerna när han var barn lärde jag honom en del sådant. Jag ville att han skulle förbli kreativ - Gud har skapat oss sådana - och kunna glädja sig åt det naturen kan ge.
2018-04-15

  Språk, hjärna!
Härliga minnen! Det är farligt att inte leka. Det är då du lär dig empati, att dela och fantisera!
2018-04-15
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson VIP