Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Blott bara nattlig transpiration utan annan specifik källa till inspiration än den som så lätt går att förbeställa ur den summerade erfarenhetens fragmenterade partition utifrån för stunden aktuell situation


Migrerande gråskalor

Det onda
är sällan bara ont rakt igenom
Det goda
likaså heller ej blott 
allt igenom gott

om än undantagen
som bekräftar regeln
allt som oftast
är de som ger
mest lyskraft
i den subjektiva spegeln

Det vi ser
att vi får
ut av det vi sått
slut tidigare år
skördar
vi ger
och tar

utan egentlig urskiljning
till och från
alla och envar

Inte alltid till den som behöver
utan
allt som oftast
till dem som redan har

De där som  så självklart
allt det goda tar
men likväl oförnöjt
blott lämnar det som blir över

De där som aldrig stannar kvar
tillräckligt länge
för att vi ska hinna förnimma
hur många skördar
de redan skördat
från andra 
vilka liksom du och jag
stått tomhänta och ensamma kvar

efter att ha sett dem försvinna
bortåt vägen med goda föresatser
i arla gryningstimman

alldeles innan
vi åter ser dagens ljus
ovan den lättande 
morgondimman

och det blir uppenbart
hur vår egen oförmåga
att sätta gränser för
den generösa låga
som inom oss brinner

är det som släcker ut 
allt sunt förnuft
innan det hinner 
fram till
och vad 
hjärtats lust vill
övervinner

Allt det här känns så kristallklart
till såväl själva naturen i sig
som till den inneboende strukturen

vilken jag har så svårt för att förstå
när den skymtar fram genom
den betagande, behagfulla uppenbarelse
som härbärgerar dig

dig vars hjärta
med innerlig smärta
i tusen och åter tusen bitar går
när jag inte förstår
hur mycket du mig älskar
trots att du allt för få mirakel
av mig får

Inte konstigt
och heller inte mer än rätt
på något sätt

att jag intet längre har kvar

när du i försmådd besvikelse går
vidare till någon som ditt värde
bättre förstår

Nu förstår jag dock
 så mycket mer

ty tiden som hunnit gå mig förbi
har skänkt mig tid att scanna av
och genomlysa vad som då
egentligen sig begav

och det jag sett och nu ser
av vad och vem du verkligen var
får mig känna ett litet uns av tacksamhet
inför den insikt som lever kvar
växer och utvecklas

bortom dig 
- ett länge sedan begravet och föga sörjt minne för mig

Inte för att jag är benägen att tro på skrock
men jämväl jag spottar tre gånger bakom mig
var gång jag ser någon som ens påminner om dig

____________________________

Publicerad här tidigare i februari 2007




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Peter Stjerngrim VIP
Läst 233 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2018-04-18 17:02



Bookmark and Share


  M73
Med lite distans kan saker ses i ett nytt ljus.
2018-04-18

  AKT VIP
Intressanta reflektioner.
2018-04-18
  > Nästa text
< Föregående

Peter Stjerngrim
Peter Stjerngrim VIP