Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
inräknas även såsom Mosaik # 11 - känns halvt ofärdig eller smått överlastad [och kan innehålla en eller annan felaktighet]


Ö nr 1 : Hisingen

 

 
Varenda gång jag far över
till Hisingen tycks hela ön
smått hisnande, nästan oöverblickbar
och jämt lika främmande


Hit går ingen hiss
snarast små färjor horisontellt
och förstås minst två gamla goa broar
varav ingen har rasat
trots knökfylld lokaltrafik

och tunneln som tusentals bilar tar
hinner knappt fatta detta ting
att där också är samma stad


Längs krympande industrifält
växer bostäder på alla håll och kajkanter
blommar uppdaterade familjer
kring Lindholmens vindskyddade gränder
dröjer stråk av kultur

medan spetskompetenta studenter spricker upp
i samma takt som fartygen
varvade ned
liksom dockor i rymdskeppslig design
på historisk lermark

hundra universum ifrån
biskopens brinnande granngård
av is-slam igenproppad
kanske blott opium för folken

kysser andra sidan Häcken
sitt ofria hamninlopp och
längs racerbanan öppnar sig arenor
besökta av både RAP-drottning och KISS-kingen

 
Här ryms tydligen halva Göteborg
nåja, alltjämt max en sjättedel
på Sveriges femte största ö
några årtag ifrån Orust och Tjörn
ingen björn anar dock från Rambergets utsikt
hur 75% tillhör Bohuslän
fastän de flesta bor närmre
Göta Älv än Nordre
 
 
Singin' in hiss moll?!

En halvmulen freda i mars
får vi för oss att fara till Torslanda
långt ifrån lika folktomt
som först förefaller längs länge stängda flygfältet
friskar vi på till fots
efter skog, villor, små vikar och jättebutiker
funkar det fint att fika
i en svårfunnen brödbod
 
men hur lång bort i vida världen VOLVO än har rullat
tar det expressbussen en halvtimma att hämta upp
från fabriksområdet nya, slutkörda arbetskrafter

och ingen häst drar kärra
inte ens ända upp till Kärra


Backar man tillräckligt länge
allt djupare in genom Backa
så kunde stadens centrum ha legat
sannerligen kring Sannegårdshamnen
ifall aldrig danskarna hade bränt ned
våran redan då nederländskt uppbyggda skiss

 
Det mesta har jag nog fortfarande missat
och visst förblir dolt även för gissningens gnista
 
fast börjar så smått förstå hur fornstort
huvuddelen hänger ihop
när cykeln fort lämnar sin andra fot
över Älvsborg hemåt Frölunda igen

 

 

 

 
 
 



Fri vers av TrollTörnTrappan VIP
Läst 243 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-04-29 12:33



Bookmark and Share


  Nanna X
Hisnande geografi och sköna ordlekar! Man missar ju lätt att Hisingen är en ö öht eftersom den är så tättbebyggd.
2018-04-29
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP