Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kosten inmundigades via illustrerad vetenskap nr 4/2015-


superhjältar



behövs fler av i vardagen på slagfälten. de som finns överallt där vi inte förväntar oss. genetiska superhjältar är verklighet. de som bär på dödliga sjukdomar - men är helt friska och läkarna vill avslöja deras hemligheter.

tänk mitt ibland oss finns människor som bär på ärftliga sjukdomar och är helt symptomfria. nu söker forskarna efter dessa genetiska supermänniskor för att ta reda på deras hemlighet. kanske kan deras supergener hjälpa oss i kampen mot Parkinsons sjukdom och cancer.

en då 40-årig kvinna med en speciell genmutation som minskar mängden kolesterol i blodet har t ex inspirerat läkare att utveckla en ny medicin mot blodproppar.
en då 45-årig man (då artikeln skrevs) borde ha dött för längesen. han är född men en defekt gen som orsakar nervsjukdomen Louis Bars syndrom. andra med samma gendefekt förlorar redan i tvåårsåldern förmågan att koordinera ögonrörelser. långsamt försämras de och blir rullstolsbundna. vanligtvis dör de innan de blir vuxna. det förvånansvärda med den 45-årige mannen var att han inte visade några som helst symptom.

den fantastiskt otroliga egenskapen hos mannen upptäcktes av en slump av Eric Schadt, professor i genetisk analys vid Mount Sinai School of Medicine i New York, USA. tillsammans med den amerikanske biologen och genetikforskaren Stephen Friend har Schadt inlett en ambitiös jakt på flera andra superhjältar.

de har börjat tänka annorlunda och fokuserar mera på de som borde ha blivit sjuka. men ändå är friska och kan därmed komma snabbare med stora innovationer.

ännu en gång bevisas det viktiga i att vi människor tänker annorlunda. vi blir därmed innovativa och vår möjlighet att utvecklas till vår sanna potential stiger därmed över förväntan. som lök på laxen är vi därmed svårare att manipulera. vi söker vår egen sanning.




Övriga genrer (Essä/Recension) av morgonstjärna VIP
Läst 272 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-04-29 20:32



Bookmark and Share


  Stay Golden
We do the best we can ^^
2018-04-29
  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP