Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bild från Google


SÅNGER JAG ÄLSKAR

Olle Adolphsons sånger är vaxduk på köksbordet, korkmatta och stekos genom ett halvöppet hyreshusfönster i maj.

De är det vardagliga, invanda och sextiotalstrygga. Sångerna kommer alltid att slå an en sträng hos mig, alltid beröra mig starkt.

Ett slags svensk Lou Reed i bemärkelsen observatör, iakttagre, skildrare...

I min fantasi kan jag se sångerna sväva över Söders höjder i Stockholm men även över stadsdelen Brynäs här i Gävle. Södra Skeppsbron.

De är en del av mig. En facett i prismat.

"Det gåtfulla folket", som jag spelade på CD-spelaren en gång när min son och hans småttingpolare lekte utanför en våreftermiddag på nittiotalet. Den grep tag i mig på ett sätt som den aldrig gjorde när jag hörde den som barn. Nu var jag far och min son ett pyre.

Åren har gått sedan det visades testbild på tv och man kunde få höra Olle sjunga Beppes text om okända djur ("Och jag funderade mycket", som Ferlin skrev...) Eller när mormors radio spelades den fantastiska visan om mannen som skulle ta tåget hem. En klar favorit.

Tidlösa sånger. Men ändå inte. Kopplingen bakåt är gyllene. En annan tid, ett tryggare Sverige. Och far och jag handlade ägg av Alrik och Hilma.

 

LARZ GUSTAFSSON 10/5 2018

 

 




Bunden vers (Rim) av Larz Gustafsson VIP
Läst 515 gånger
Publicerad 2018-05-10 10:22



Bookmark and Share


  Joakim P Udd
jag var själv en unge på nittitalet som sveptes upp i olle ljungströms solklara tolkning av det gåtfulla folket, på den där samlingen "vilda fåglar - sånger om barn", som också visade mig den far jag saknade i pluras låt min lille kejsare. den var för perfekt för min lilla själ.
2020-07-05

  Joakim P Udd
when ur right, ur right. jag är dock med mandy på denna, önskar jag kunde hitta den där videon med olle som läser Almqvist...
2020-07-05

  Bodingen VIP
Må dessa gyllene kulturarv aldrig falla i glömska. Globaliseringsprocesserna tunnar ut allt unikt och dess mix suger.
2018-05-11

  Måna N. Berger
Jag tycker också mycket om hans visor. De är som du säger, en gyllene koppling
bakåt, till ett annorlunda Sverige.
2018-05-10

  objekt3
- säg varför är allt en trasa

2018-05-10
  > Nästa text
< Föregående

Larz Gustafsson
Larz Gustafsson VIP