Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
vad skriver du om?


Poetik

öppna lådan. ta inte bort det som är sprucket, lyft upp det och damma av. dra ut lådorna och veckla ut det du prydligt vikt ihop och lagt i högar, våga se på det. att vara här är universums sätt att pröva mig, det är andningsfunktionen. det går bortom moral och bildningskomplex. jag stirrar på min egen sanning, den är uppförstorad som på en bioduk, alla mina vita väggar, ingenting är längre vitt. allt är bearbetning. allt är fysiska reaktioner. att behöva hävda reaktionerna, söka tröst. leta hamn.
***
mitt skrivande handlar om hur vi tar emot varandra, hur vi vågar stå kvar. det handlar om att språket får härbergera mig. mitt skrivande lyssna utan att formulera någon annans behov. att inte utplåna sig. att släppa kontrollen och våga låta någon se dig. att skriva är att våga ta utan att tro att du behöver ge tillbaks. att våga ge utan att någon springer iväg med dig. det handlar om att ge bort sig själv en stund.
***
vi är olika. det är mitt ärende att undersöka hur. inte varför, utan hur. närstudera utgångspunkterna. genom poesin strukturera våra mönster. vilja förstå. mitt ärende är att aldrig ge upp. mitt ärende är den villkorslösa kärleken. hur vi är funktioner för varandra. hur vi begränsar varandra, hur vi trycker på knappar. att vi är system. vi har manualer och historik. vi har underhåll. min fråga handlar om att bli lämnad och vad den gör med en.
det handlar om att vara stark och svag samtidigt och att våga visa upp sin skörhet. det handlar om att skörheten är vacker och att andra kan lära av den. det handlar om att våga ta i det som gör ont. det handlar om att aldrig vara rädd och att alltid vara rädd.
***
att skriva kräver behärskning och balans i själen, med ett visst mått av oro och upprördhet. ta vara på dina stunder. ta vara på när du kan gå nedåt istället för framåt.
***
du behöver ha iakttagelseförmåga. du behöver våga tolka världen. du behöver lyssna till din övertygelse. du behöver våga ta in intrycken. det plågar mig. det att vara medverkande, närvarande; full av medkänsla, ömsint. det är att ansluta sig till sin tillvaro. att vara härvarande. att vara på plats. samtidigt vara i minnet.
***

skriv sömnlösa nätter. skriv avborstade ord. skriv alla brottstycken, varje spillra. skriv skärvor av ditt ursinne. Lyssna till din lidelse. Gör plats för din åtrå. Skriv om det som svider.
Fri vers av sotlugg
Läst 507 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2018-05-12 11:56Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Läst med tro.
2018-05-13

  catharina.jerbo VIP
Vissa texter får man läsa prexis när man behöver. Den här var sån. Så precist du beskriver, så upplyftande, insiktsfullt och peppande. Den här sparar jag!
2018-05-13

  Onomatoprofet VIP
Tack för den!
2018-05-12

    ej medlem längre
snyggt bildspråk.
2018-05-12

  Goraxy 89 Orion VIP
" Skriv om det som svider." Exakt så väl uttryckt !
Skriva för att överleva kunde man också säga, och att skriva för att få större klarhet (skärpa) i sitt tänkande.
-
Skrivandet fungerar som en katalysator för tankarna och ibland som en avgasrenare !
2018-05-12

    ej medlem längre
Härlig text! Satt som en smäck under en paus från pågående saneringsarbete efter avloppsstopp :D
2018-05-12

  Jaseph
Väldigt bra och pedagogiskt skrivet för alla oss som försöker skriva. Sista strofen glöder! Bra att det spruckna får vara med!
2018-05-12
  > Nästa text
< Föregående

sotlugg
sotlugg