Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tankar på ett tåg

På rälsen gjord av stål
glider godstågen fram
en resa genom landskap
och skog på rot och stam

Jag hör längs vägen ekot
en ton från rallarens sång
min resa blir till minnen
om hur det var en gång

Med slägga och spett
fick spår se dagens ljus
och rallarnas sångkonst
ljöd kring vindens sus

Min tanke för mig bort
till lok färder med ånga
då tågen drevs med kol
vid sommarnätter långa

Då banvallar var prydda
med ängens vida blomster
och djurens ädla fauna
gjorde hopp och konster

Biljetter kunde inhandlas
vid någon tågstation
nu är det blott minnen
en gammal tradition

Nu stannar inte loken
vid varje tåg perrong
och inte kan man fika
om resvägen är lång

En resa gjord i nutid
känns inte lika skön
som dem i gången tid
då ungdomen var grön

(Copyright © ULJO)




Bunden vers (Rim) av ULJO
Läst 490 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2018-05-17 08:11



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Faktum är, att under 1986 - 1990 då jag pendlade till gymnasie och arbete åkte jag med Roslagsbanans gamla tågvagnar, det var helt makalöst hur pigg jag ändå var när jag kom fram eller hem efter skola eller jobb trots lång tid resan då tog, kanske var det för att det var så vacker interiör och estetiska former, tror det, träet naturmaterial och de rödklädda dynor liksom i Strindbergs röda rummet, för övrigt står de möblerna nu mer i Tellus biografens café i Midsommarkransen, sådan nostalgi du väcker med dina ord! Fantastiska ord!
2018-05-28

  Lars Hedlin
Gillas mycket!
2018-05-21

  Eva Helene VIP
Jag älskar att åka tåg, och fint att få drömma mig tillbaka en stund med hjälp av din text.
2018-05-19

  lodjuret/seglare VIP
Kameran är det som tar bilden, självet riktat den likt vilden, tåget gör sig extra i resenärs nytta, lita ej på främlingar vilka hytta, om än i näven kamera som gjuten sitter, ögon fästa vid personen är likt glitter.
2018-05-18

  M.Eta
X 2000 ger inte samma känsla, ibland undrar man varför det ska gå så fort. Fin text.
2018-05-18

  Blomma-Stjärna VIP
gillar din text om gamla tåg och tågstationer
- vår tids "jakt på tid" bestjäl oss själ!
2018-05-17

  överlevaren VIP
Ja mycket förändras med tidens gång....
fin nostalgiresa i din text!
2018-05-17

  Fulbergarn
Veteranjärnvägen I Nora är fin om du råkar ta vägen förbi nån gång
2018-05-17

  Feliaxel VIP
Gamla tidens tåg med många stopp var mycket mysigare
2018-05-17
  > Nästa text
< Föregående

ULJO
ULJO