Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Lekens tid

I

De som sa

att jag inte längre

kunde leka

 

visste inte

att jag slutade

kalla livet en lek

 

den våren

när blommorna rodnade

längs skogens stig

 

och andra röster

viskade där uppe

i trädens kronor

 

II

Mina steg

blev längre

när himlen vidgades

 

och regnet kom

som sköljde glömskan

från berg och dalar

 

III

Växte upp

grönskade

som den späda eken

 

visste inte längre

vägen till bäcken

och grodrommen

 

kände orden dala

från lövverket

mot den blöta huden

 

Och det som varit

fanns inte

längre

 

IV

Åren går

i sällskap med minnet

av öppna gläntor

 

i känslan

av att ha varit

en annan

 

för vilken ordet lek

var stunden

i solen

 

och frågan var

om att få dela den

med de andra

 

V

De andra:

de som säger

att leken är över

 

de som inte såg

blommorna

längs vårens stig

 

och gick  före

för att bli det

som kallas vuxen

 

Vi sa aldrig hej

vid skogens

vägskäl

 

när vi valde riktning

och trodde

på mötet bortom

 

VI

Jag hör er

och jag förstår

att allt förändrats

 

att leken nu

är kött och blod

och vuxet allvar

 

men jag tog

stigen genom

andra dalar

 

och jag såg

harar och rävar

och hörde duvan

 

och växte ur

kroppens skal

vid svala vatten

 

VII

Ingenting är bättre

ingen vardag

är den andra lik

 

och lek är

kanske tid

eller pengar

 

och lyckan finns

hos var och en

som söker den

 

Men ni som är

de andra

såg aldrig

 

när blommorna

började brinna

i vårens tid

 

en gång

för länge sedan

i lekens stund

 

VIII

Det är på allvar

och jag möter er

vid fors och träd

 

vid göl och bäck

när helst ni vill

att vi skall leka

 

 




Fri vers av Peter Olausson VIP
Läst 534 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2018-06-06 13:02



Bookmark and Share


  Feminaz
Leken är livets essens oavsett ålder, i denna text vackert tecknad med valda ord.
2018-08-09

  DominiQueen
Vad fint, klart vi ska leka som blommorna - utan att krångla till det...
Så underbar fin dikt



2018-06-30

  Lena Själsöga Keijser
du skriver den vackra lekens väg
med insiktspenslar
leken
porlar med
glitterkorn
2018-06-09

    Sefarge VIP
Sökande lyrik som växer
likt en yster sprudlande
vårbäck inuti
Tack!
:}

2018-06-07

  Spik
Känslan av att kunna leka HELA livet, njuter av varje strof, tack!
2018-06-06

  Nils-Robert
Så fina rader från själens och minnenas djup djup.
2018-06-06

  anathema VIP
Mycket fint. Fortsätt göra det du gör. Jag har egentligen svårt för fri vers men tonen i dina dikter träffar allt som oftast
2018-06-06

  Viksten
Mycket bra skrivet
Jag bugar mig

2018-06-06
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP