Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Europas kärnfråga

Ett långtgående självstyre för varje region är en bra tillämpning av subsidiaritetsprincipen, som är en av grundpelarna i EU-bygget. Ju mera homogen en stat är desto starkare blir sammanhållningen. Ju mera heterogen en stat är desto mera vi-och-dom-tänkande.
De tvångsäktenskap vi nu ser i Europa med Katalonien i Spanien, Baskien i Spanien och Frankrike, Flandern i Belgien och Nederländerna borde lösas upp. På samma sätt som Tjeckien och Slovakien löstes upp från Tjeckoslovakien. Som Slovenien, Kroatien, Serbien etc löstes upp från det av diktatorn Tito med militärmakt sammanhållna Jugoslavien. I närområdet har vi Åland som borde kunna bli helt självständigt och kanske vore den status som Åland har idag inom EU en bra start för Katalonien, Baskien, Skottland, och Flandern. Skottland har ett långtgående självstyre. Skottland ingår ju sedan 1707 i unionen Storbritannien och knepet att lösa upp unioner har Norge lärt ut, Slovenien tog lärdom och Skottland skulle kunna göra samma sak.




Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 210 gånger
Publicerad 2018-06-22 16:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar