Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Illustration till Sten Wikings "Litterära brottstycken" Isbn : 978918885728-6 nr 260. Bild : M de Sevigne ecrivan`t peinture anonyme du XVIII`s (Musee chenauvalet,Paris)


DET LITTERÄRA PLADDRANDET I 1600-TALETS PARIS

Marie de rabutin chantal de sevigny
( Madame de Sevigny )1626-1696
fransk förf,hovdam
i de litterära salongerna,
har väl närmast gått till eftervärlden
som seriös brefskriverska vars stilistiska
elegans utgör en litterär skatt,
oavsett pladdrandet.

Vad finns nu där av intresse för omvärld-
en mer än hennes egocentriska tillvaros
dramatik bakom sin adliga sköld
där dessa aristokratiska litteratörer icke
behöva ägna tid åt söka bröd för dagen
eller ombesörja sitt välstånds överflöd.

De hade gott om tid betänka livets mening
av vilka de flesta kom fram till det menings-
lösa när inget fanns att vinna och kämpa
för och allt som återstår är ledan,apatin
och melankolin,vilket väl utmärkte sig i
1600-talets romantiska Parisaristokrati.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 322 gånger
Publicerad 2018-07-15 12:41



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP