Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Malmö Stad mot halvmiljonen

Malmö stad beräknas enligt den officiella statistiken öka till 380 000 invånare under de närmaste tio åren. Carl P Herslow, Skånepartiets stoiske företrädare förfasar sig över att Malmös politiker, vilka de nu kan vara, vill öka staden till 500 000 invånare. Malmö expanderar söderut mot Hyllie och Svågertorp. Här finns utrymme för att bygga bostäder med Emporia som ett naturligt centrum. MKBs planer att ”förtäta” staden genom att bygga bl a på Lorensborgsgatan, som löper ömse sidor Mariedalsvägen, förefaller inte särskilt väl genomtänkt. Malmö är och skall vara parkernas stad med ljusa, luftiga ytor.
Glesbygdsborna skall flytta in till Malmö för att kunna få bra skola, bra vård och bra kommunikationer. Och framför att en bra stimulans att vidareutvecklas.
Det kommunala utjämningsstödet dränerar livskraftiga städer och håller halvdöda glesbygdskommuner under armarna. Resurser skickas från livskraftiga regioner till regioner som inte har förutsättningar att kunna klara sig och vi kommer in i en bi-drags/beroendespiral.
Satsa på städerna och låt oss se till att vi åtminstone där får ordentliga skolor, ordentlig sjukvård och ordentlig kommunal service med kollektiva kommunikationer. Då slipper vi arbetskraftspendlingen och nöjespendlingen.
Vi har en pågående polarisering stad – land. Polarisering ser vi inte bara här utan också när det gäller fattiga och rika, en politisk polarisering på vänster- högerskalan, polarisering mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare och kanske också en ideologisk/moralisk polarisering med fake news.
Med internet trodde vi att avfolkningen av glesbygden skulle stanna av men den tendensen har uteblivit, mycket på grund av att det helt enkelt inte finns någon uppkoppling. Och det ser dessutom mörkt ut för framtiden trots politiska löften om uppkoppling på 100 Mbits/s senast 2020. Kreativitet kräver kluster, och klustren hittar vi i tättbebyggda områden.
Glesbygdsbefolkningen är en bromskloss för utvecklingen. De är konservativa, de vill bevara det bestående, och blir på så sätt lätt inskränkta.




Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 194 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-07-27 20:11



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar