Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 



En strålande civilisation

Det var en gång en
mäktig och utvecklad
civilisation
I centralamerikas djungler
frodades den
Eller var det Sydamerika?
...minns inte riktigt
En civilisation med strålande
teknik och kultur var det!
En strålande stad!
Avancerade trappstegsspyramider, bostäder och verkstäder för
hundratusentals människor
De konsumerade allt de behövde
från djungeln
När staden växte tog de alltmer
från djungeln och en ring av avverkad ofruktbar mark växte
i storlek
Det var som en ring av ingenting
runt staden, som bara
växte och växte ju mer folk
staden kunde hysa
Men den växte långsammare
än gräset växer så ingen tänkte
på det, ingen brydde sig
Så under några år
för runt tusen år sedan
försvann civilisationen
Forskarna tror att det berott på
att ringen av ingenting växt sig
så stor att det blev omöjligt att
försörja staden
Det blev helt enkelt för långt
mellan stad och djungel
Staden dog
Så har många stora civilisationer
i vår historia utplånats
De äter upp sina egna resurser
Alla vet om det, men det händer
långsammare än gräset växer,
så vi struntar i det,
tills det är försent




Fri vers (Fri form) av Carl-Johan Bachofner
Läst 157 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-08-07 10:57



Bookmark and Share


  Verner Forsman
Skulle lika gärna kunna handla om våran egen civilisation.

Levande berättat. Fångar väl bilden av dom här förlorade civilisationerna.

Inca eller Azteker. Eller Maya.

Samma berättelse som har skett igen och igen i historien. Frågan är om vi nån gång lär oss.

Innan det är för sent.
2018-08-30
  > Nästa text
< Föregående

Carl-Johan Bachofner
Carl-Johan Bachofner