Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Alla världsdelar

Han hade längtat efter denna resa sedan han började läsa. Som barn slukade han böcker och tidskrifter om djur och natur. Han drömde om fjärran exotiska platser med farliga och färggranna djur. Han var speciellt fascinerad av en bild med en noshörning som vältrade sig i en lerig flod. Hans pappa var en förebild och hans stora idol när han var liten. Han frågade ofta sin pappa om dessa spännande platser, men hans pappa var sällan närvarande och svarade oftast mekaniskt ja eller vet inte. Han fortsatte att fråga sin pappa men frustrationen växte då det aldrig kom några riktiga svar och i takt med att han blev äldre minskade antalet frågor.

När han gått ut gymnasiet gav han sig ut på en världsomspännande resa. Han var helt inställd på att läsa vidare på universitetet men först ville han förverkliga sin längtan och sina drömmar som han i det dolda odlat och förädlat under tonåren. Han hade bestämt sig för att besöka samtliga bebodda men för honom oupptäckta världsdelarna innan han på allvar skulle börja sitt vuxenliv med studier, arbete och familjebildning.

Han snirklade bland skallerormar i Nevadaöknen, han hukade för giftspindlar i Amazonas, han red på en giraff i Serengeti och han badade med tigrar i Tibet. På ett knappt år hade han rest mellan världsdelar och upplevt mängder med äventyr, exotiska platser och många främmande djur och människor. För att kunna fortsätta sitt resande tog han emellanåt enklare arbeten för att dryga ut reskassan. I Katmandu arbetade han som nattvakt på ett vandrarhem och det var en av dessa nätter som hon plötsligt kom i hans väg. Hon hade ett fint smittande leende och pigga ögon som sökte kontakt. Hon var enkelt klädd i gröna nyanser och hennes hår var uppsatt i en knut. Hon reste också på egen hand och hade siktat mot Tibet men hon drabbades av höjdsjuka och fick snabbt bussas ner på lägre höjd. När hon kom till vandrarhemmet var hon i dåligt skick.

Hon var i samma ålder och kom från samma land men från en mindre stad än där han vuxit upp. De var båda trötta efter allt resande och kände sig periodvis ensamma även om han hade svårt att erkänna det för sig själv och andra. När hon successivt frisknade till började hennes längtan efter Tibet åter ta form. Han avrådde henne, men hon vände på det och frågade om han inte ville följa med och ta hand om henne. Sagt och gjort och helt plötsligt var de på väg upp genom bergen. Tiden på vandrarhemmet och de första dagarna på resan var de bara vänner, men deras längtan efter kropp och hud gick inte att hålla emot.

Uppdämd åtrå, svett och hetta. Det flödade av längtan efter kärlek. De fortsatte att resa tillsammans och efter några veckor började de känna sig som ett par. Hon var som en dröm för honom. De kom till Tibet där de besökte buddistmunkar och badade med tigrar. Båda två var lite skräckslagna över sina nyvunna badkompisar samtidigt som de förundrades över hur lekfulla tigrarna var när de tumlade runt i vattnet. Han berättade om sin idé att besöka alla bebodda världsdelar och att han bara hade Oceanien kvar och den gamla drömmen att få dyka bland akvariefiskar. Hon berättade att hon planerade att snart åka hem och hon ville att han skulle följa med. Han slets mellan sin gamla och sin nya dröm, den nya drömmen vann och de åkte hem tillsammans. När de båda var klara med sina universitetsstudier ville hon skaffa barn. Han ville också, men senare, han hade ju en världsdel kvar. De födde en son och åren gick.

Sonen började skolan och slukade böcker och tidskrifter om djur och natur. Sonen drömde om fjärran exotiska platser med farliga och färggranna djur. Han var en förebild och sonens stora idol och sonen frågade honom ofta om dessa spännande platser, men sonen fick sällan några närvarande svar.

Han sjönk mer och mer in i sin gamla dröm om att simma bland akvariefiskar. Han sa till sin fru att han måste få åka till Barriärrevet och få sin efterlängtade dykupplevelse. Hon sa självklart och resan blev av. Efter tjugofyra timmars flygning till Cairns och några timmar med båt så låg revet där. Efter incheckning på hotellet, anmälde han sig till en dykkurs och skaffade dykutrustning. Efter de praktiska bestyren fick han trots tidsomställningen en natts god sömn.

Nästa morgon var han på plats för första lektionen. När han koncentrerat lyssnade på läraren eller monterade utrustningen så hörde han i bakgrunden att ett barn frågade en massa saker, ville ha glass eller var kissnödig. Dagarna förlöpte och han förstod alltmer av vad läraren sa och han blev mer och mer förtrogen med sin utrustning och varje dag hörde han barnet som frågade och tjatade.

På sista kursdagen skulle han äntligen få göra sitt första riktiga dyk. Båten svajade och han både hörde och såg de meterhöga vågorna slå mot skrovet. Himlen var molnfri och solen värmde hans kropp när han stod beredd att kasta sig över relingen för att förverkliga sin längtan efter att få dyka bland akvariefiskar. Då hörde han sin son med gråt i halsen säga - Pappa varför lyssnar du aldrig på mig?
Prosa (Kortnovell) av J Modig VIP
Läst 52 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-08-10 21:57Bookmark and Share


  danne // VIP
Fin och ledsam berättelse om Far och son relation, särkilt om att bli sedd och uppskattad.

2018-08-10
  > Nästa text
< Föregående

J Modig
J Modig VIP