Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Du vet, sådana där program som visar en eller annan turnering i spelet golf på teve och de som kommenterar 'sporten'. Du kan väl lyssna på radio istället? Läsa förra årets 'bestseller' eller varför inte bygga en altan?


Något litet om humor och Henry







Henry har 'alltid' haft svårt för 'vitsar' som handlar om hur att behandla djur illa. Som exempel går det att dra en riktigt gammal historia helt kort.
Det var en gång två bönder som träffades ibland när det blev dags att vänta på skjutsen som skulle hämta stora 'flaskor' av metall. Vilka stod på en pall vid vägen och innehöll mjölk. De hade 'känt' varandra i så där en trettio år och träffades mest vid sådana där tillfällen som när de hade mjölk att ställa på pallen och väntade in bilen, var och en för sig egentligen. Bara att det blev så att de var där i detta ärende samtidigt. Det föll sig naturligt kan en säga då. Det här skall ha utspelat sig någonstans i västra Dalarna, omkring 1954 i början av juli. Den ena, Henry tänkte sig att han kunde ha hetat Andreas Eriksson och att den andra, som var några år äldre, hette Erik Anderson. Deras samtal gick ungefär i den här stilen, redan efter någon tids trevande tystnad.
- Det var inte igår.
- Det har du välan rätt i.
- Snart kommer nog bilen.
- Det har du nog rätt i.
- Hur är det med din lata jävel till jycke?
- Nog var han en lat jävel, men nu är han allt en död jävel.
- Jaså.
- Jo.
Här uppstod en stund tystnad. Bara fylld av sådana där små ljud som förekommer när två män på landet väntar på mjölkskjutsen. Till slut kan den ena gubb... mannen inte hålla sig längre utan utbrister något i stil med.
- Så hundfan lever inte längre då?
- Sist jag såg efter såg han då död ut.
- Så du sköt en då?
- Jo.
- Du hade väl anledning, får en tro.
- Mm.
- Blev den galen?
- Den blev nog inte glad.
Och där är pausen slut i matchen och spelarna springer ut på planen igen för att fortsätta sparka boll. Det är en träningsmatch, en fin förklaring till varför det finns lika många bollar på platsen som det finns motståndare ute på planen. Som sagt, Henry har sin egen sorts humor och den innefattar även cirkusnummer och vykort eller affischer med djur som det är meningen skall roa köparen, mottagaren och de händer vilka pappersversionen av eländet passerar genom diverse processer som tillverkning, postutdelning och så vidare.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 205 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2018-08-12 16:02



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP