Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Glasskivan

Ta en glasskiva
en kvadratisk ruta

lägg ut ditt material
på glasskivan
invänta

klumpar bildas
som formas
enligt genetiska
koder

du ser små rörelser
här och var
och klumparna
har blivit kryp

de rör sig
i likartade
mönster

nu reser sig
de små liven
på bakbenen

nu är det
uppenbart
att det du har
framför dig
är en liten
koloni av
människor

du märker
två tendenser
i rörelsen över
glasrutan

vissa tyr sig
till varandra
som om dom
vill återgå
till klumpstadiet

andra dras ut mot
glasskivans kanter
redan nu har en del
kommit fram

den vassa
glaskantens gräns
orsakar en febril
aktivitet hos somliga

andra stannar upp
och spejar i fjärran

åter andra vänder om
och drar sig
mot glasskivans
centrum på nytt

tre olika grupper
utkristalliseras
aktivisterna
spejarna
återvändarna

en fjärde grupp
visar sig
när de tre första
kommit nära
det ursprungliga
klumptillståndet
men på respektive
gruppnivå

konflikter
har även blivit
synliga

den fjärde gruppen
är ingen grupp

den består
av de spejare
som aldrig
slutade speja

som vägrade
bli aktivister
och återvändare
eller desillusionerade
spejare som
förr eller senare
hamnade
i den centrala
klumpen

de vägrade
var och en på sitt
unika sätt
att bli något
annat än det
de var

de blev
så småningom
intuitivt medvetna
om varandra
i den fråga
de alla viskade
längs rutans
fyra kanter

en fråga
som gav styrka:

varför?




Fri vers av Petter Wingren
Läst 232 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-08-26 22:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Petter Wingren
Petter Wingren