Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det som är skört måste man akta


För länge sedan - nu

Det är länge sedan nu, men jag minns ännu hur det var. Vi levde i landet med demokrati, fria val, yttrandefrihet och framtidstro. Visst, det fanns problem även då och vi tyckte de var så stora och svåra och ibland kändes hopplösheten tung. Om vi bara hade kunnat ana, eller det gjorde vi väl egentligen, men...

Sedan kom valet 2018 och resultatet blev en skräll. Flera terrorattentat i landets största städer, alla bilbränder och mord veckan innan valet hade en förrödande effekt. Det var många som ropade efter "en stark man som kunde ta tag i problemen"! Jo, nog fick vi en sådan men resultatet blev helt annorlunda än vad många önskat, vad några få hoppats på och det som de flesta fruktat.

Minns ni? Efter en lång höst och vinter med misslyckade regeringsbildningar kom omvalet våren 2019 och alla attackerna mot politiska partier, valmöten och alla dem som vågade protestera. Det fanns klara bevis för valfusk, hot och korruption, men allt det tystades ned. Tröttheten och rädslan tog ut sin rätt, vi orkade inte längre stå emot.

Så kom alla de onda åren, det gick så fort att montera ned allt som vi tagit för givet. Vi tappade bort vad som var grunden för vår trygghet. Våra lagar ändrades och visst vi protesterade till en början, men sedan... Nej, det gick inte att stoppa, censur, hot och våld såg till att de som vågade protestera tystades. Kvar fanns bara sorgliga rester av tryggheten och sedan kom kuppen. Fria val och yttrandefrihet, med ett hugg togs de bort, avskaffades med motiveringen att det skulle bli ordning och reda.

De som vågat protestera mest och längst utsågs till det goda samhällets fiender. Nya lagar såg till att de kunde fängslas på obestämd tid, några bara försvann, vart tog de vägen? Många, de som orkade och hade råd, flyttade till andra länder. Andra stannade, kämpade och dem kan vi tacka för att vi är här nu, på väg mot en bättre tid.
...

Nu är det snart val igen, det första fria valet i vårt land på 20 år! Det finns så mycket som måste ställas till rätta och läkas. Jag är så glad och tacksam att få uppleva den nya goda tiden kanske ännu några år.

nedtecknat tisdagen den 2 september 2042
Anna
91 år




Övriga genrer (Satir) av Annaemi VIP
Läst 376 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2018-09-02 11:54



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det finns många framtida skräckscenarier. Du tecknar ett av dem.
Tur att vi inte har en kristallkula som berättar vilka som förverkligas.
2018-09-02
  > Nästa text
< Föregående

Annaemi
Annaemi VIP