Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

det var naturligtvis mycket bättre förr

Det var naturligtvis mycket bättre förr - att vara svensk.
Tillexempel på Karl XII:s tid då vi hade militärdiktatur i riket och den enväldige kungen ansågs ha fått sin makt av Gud och då människorna ärofullt stupade ute på slagfälten och den växande skaran av änkor grät. Och då svälten och pesten härjade, barnadödligheten var stor och många kvinnor gick bort i barnsäng. Och vi hade dödsstraff och en ständigt fördömand överhetskyrka.
Då var det bra att vara svensk.
Eller något senare, då en femtedel av befolkningen flydde landet och gjorde sig till invandrare på andra sidan Atlanten.
Då var det också bra att vara svensk i Sverige, minsann.

Annat är det nu.
Svensken har en levnadsstandard som nästan är bäst i världen. Svensken har fred sedan länge, demokrati med fria val, jämställdhet, betald semester, gratis skola, nästan fri sjukvård, allemansrätt och något annat litet mer.
Inte så mycket att skryta med - förstås.

Nej, tillbaka till andra tider med den tyska midsommarstången, den tyske tomten och granen, barnarbete, oreglerad arbetstid, trångboddhet, utedass, kyrkoplikt, TBC och lite annat smått och gott.

var tider att vara svensk.
Minsann.




Övriga genrer (Kåseri) av Ingmar Hård VIP
Läst 197 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2018-08-31 12:25



Bookmark and Share


  Palett
Bra text ! en tacksamhetens tanke att man föddes i nutid !!
2018-08-31

  Öknens Ros VIP
Läser just nu en bok, "Svälten" av Magnus Västerbro. Den handlar om hungeråren i Sverige mellan 1867-69, mycket intressant, en bit av historia man inte fick läsa om i skolan.
2018-08-31
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP