Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Att lära gamla hundar att sitta

.-Hösten börjar allt mer nafsa sensommarkvällen i hasorna
-Morgondoppet kändes inte längre så lockande.
-Årstiderna och vädret leker tafatt med varann
-Grillen och andra sommarattribut vaktar ännu sommarens revir

Den hetta de flesta av oss upplevt under sommaren har satt ordet klimatförändringar åtminstone för mig i ett nytt och lite skrämmande perspektiv. Torkan och därmed elden, inte den eld jag har inne i stugan utan den mer skrämmande och urstarka vilda farliga elden, där skog och människor fått lida svårt. Gräset som borde fått ätas av djur, åts upp av elden och torkan. Manipulerade spannmål framtagna för enklare skördar vid normalt sommarväder klarade sig inte. Vi här i Sverige överlever nog med lite dyrare matpriser, men vi måste ta lärdom. Att försöka skynda på naturens gång kan bli en dyrköpt läxa.

Så här sitter jag och tänker. Jag som i ärlighetens namn inte brytt mig så mycket om det där med miljöförstöring och klimatförändringar. Helt plötsligt har jag blivit en liten rädd uppvaknande parvel. Men mitt i allt det här onda finns det något som värmer mig. Det är alla de fantastiska insatser som gjorts i form av släckningsarbetet. Allt från de professionella till de frivilliga. Ord som ”klart vi ställer upp” får en djupare och varmare innebörd.

Jag har varit på IKEA och köpt påsar för sortering av våra sopor. Jag skall lära mig att kompostera. De flesta lamporna hemma har blivit utbytta mot lågenergilampor.
Ett uttryck jag fick lära mig under somrarna på de engelska kanalerna var ”take the light with you”. Helt enkelt släcka efter sig. Det var en gammal erfaren kanalbåtsfarare som hjälpte mig få igång båten då jag låtit ljuset varit tänt och dragit ur all ström i batterierna.

Jag tror att om en gammal stöt som jag börjar förstå och inse att vi måste vara lite mer försiktiga med vår moder jord, så finns det säkert massor av kloka människor, som liksom jag vaknat upp.

Bättre sent en aldrig, en gammal sliten metafor som här kommer väl till pass.




Prosa av Johan Strömstedt VIP
Läst 92 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2018-09-07 00:03



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
Vi bär framtiden i våra händer till kommande generationer, bör hållas varsamt!


2018-09-07

  Lottie Ålhed VIP
Tänkte liksom du på klimatet idag
Efter den varma (i och för sig sköna sommaren)kan man väl inte ha skygglapparna på även om det skulle kännas bättre.
2018-09-07
  > Nästa text
< Föregående

Johan Strömstedt
Johan Strömstedt VIP