Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Anna-Maria Tallgren (känd finsk litteraturkritiker). Föräldrar prosten Ivar Markus Tallgren och Jenny Maria Montin (känd finsk arkeolog)


Vill skryta om mina anor

""TALLGREN, Anna-Maria (1886–1949) Litteraturkritiker, essäist
Anna-Maria Tallgren var en kritiker med stor lyskraft och en av det litterära livets mest inflytelserika gestalter på 1910-talet och 1920-talet. Kritiken var exceptionellt nog hennes huvudsyssla, inte någon bisyssla eller tillfälligt arbete såsom fallet var med andra uppskattade författare-kritiker. Förutom att skriva om böcker översatte hon en del texter till finska, redigerade några antologier, verkade som dramaturg och skrev teaterkritik." 

Källa: http://www.blf.fi/artikel.php?id=4877

"Anna-Maria Christina Tallgren, från 1944 Tallgren-Kaila, född 4.7.1886 i Ruovesi, död 12.3.1949 i Helsingfors. Föräldrar prosten Ivar Markus Tallgren och Jenny Maria Montin. Gift 1944 med ärkebiskopen Erkki Kaila"

"Tallgren var beundrad, men också klandrad. De nationellt sinnade motståndarna förstod inte hennes internationella orientering och i synnerhet inte hennes dragning till det franska, som hon under första världskriget öppet gav politiskt uttryck för. Även subjektiviteten i hennes recensioner väckte ont blod. Hugo Jalkanen anklagade t.o.m. Tallgren för att hon var kvinna: det var någonting nytt att en kvinna hade fått så mycket att säga till om i det litterära livet."

"Kyrkoherden Ivar Tallgren var riksdagsman och en av sin tids mest inflytelserika kyrkliga påverkare. Prostinnan Jenny Maria Montin Tallgren var så passionerat insatt i forntiden att varje finländsk arkeolog känner fortfarande till hennes fynd."

http://www.blf.fi/artikel.php?id=4877

Bildkälla: Anna-Maria Tallgren

http://www.blf.fi/artiklar/foton/4877.jpg

 




Övriga genrer av Valkyria-Fatale
Läst 414 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-09-09 18:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale