Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


bild Steninge


kustvägen



vilken underbar dag vi startade klockan 14.00 och kom åter fyra timmar senare. vännen J körde sin bil jag följde hennes blinkometer som en svans. hon hade valt resmålet och jag var glad följa efter helt ansvarslöst. genom bakrutan såg jag fyra huvuden vrida sig allteftersom utsikten ibland gestikulerade en hand. Åskbollens föräldrar är på besök från Rumänien och AM har tre veckors semester och de kryssar runt till Gekå svampplockning och närliggande städer så bilen var fullpackad och jycken Fonzie var bipackad. J och jag tyckte de borde se litet annat av vår natur och eftersom det var lördagsöppet och visningar på många ställen hakade vi på.

vilken sagolik väg och natur vi har i Sverige. hur ofta tänker vi på vilka guldkorn vi har hemma när vi sticker i väg till värmen eller skidbacken? våren har åter tagit fart efter allt regn och den döda jorden har vaknat. en renässans där den saftiga vårgrönskan sprutar fram i hagarna. såg varken kossor får eller hästar lyfta mulen från gräset de gick där bara och njöt av klorofyllen.
och det gjorde även vi resenärer. ögonen sparade allt det ljuvliga i minnetsalbumet för vinterdagars vila. vägrenarnas spröda vårgrönska med smörblommor blåklockor och vita pytteprästkragar. en ört kallad baldersbrå.

det var otroligt att se böndernas åkrar som låg plöjda med gårdagen i ljuset inför nästa år. arealerna var hektar efter hektar i böljande bruna vågor och dessemellan låg ängar som sparats till betet för djuren.
som jag sa till J när vi stannade till vid Skintaby Smedja man glömmar sig nästan att hålla i bilratten.

på återvägen tog vi en fika hos Göstas och gick utmed havet. mycket folk var i rörelse och alla var positiva inte en enda mulen min såg jag när jag blickade. solen gödslade tången och skummet från vågornas kam störtade mot strandens stenlagda mur
vi gick ut på bryggan där tången låg i drivor och sjöng om främmande stränder den besökt innan den torrskodd somnade på ryggen av träormen.

det enda vi missade var ett fårsläpp men får ser jag varje dag. de ulliga grå som betat gräset kort i sommar. från början syntes bara deras gråa ryggar.




Prosa av morgonstjärna VIP
Läst 297 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-09-15 18:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP