Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Förtvivlans hybris


När du drivs bortom vad som kan uthärdas,
pressad bortom varje smärtgräns,
stressad långt förbi vad som kan tolereras,
du blir tvingad till att lägga in en högre växel
bara för att överleva, och den stressen kan betyda
att ett sådant tillstånd leder till bisarra uttryck.
Inom konsten händer det att fattiga och utsatta konstnärer
drivna till förtvivlan av umbäranden och lidanden
blir extremt personliga, excentriska och svåra
i sin kreativitet och överdrivna självutgjutelse,
som Rembrandt och van Gogh, som Beethoven och Schubert,
som då transcenderar gränsen för det möjliga
i sin förtvivlans hybris; men det är ej hybris,
det är bara oundviklighetens högre växel
som nödvändigt måste ersätta begränsningar och handikapp
med viljans makt och andlighetens högre strävan,
och det finns ej någon högre makt än den kombinationen.





Fri vers av Aurelio
Läst 371 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2018-09-18 16:19



Bookmark and Share


  walborg
Tänkvärt och så väl formulerat. Tack!
2018-09-21

  Björn Björkegren/Blue Bear
Mkt bra!
2018-09-21

  Aurelio
Leonardo: Beethoven kämpade med dövhet. Schubert kämpade med dödlig sjukdom. Rembrandt kämpade med bankrutter och vräkningar. van Gogh kämpade med sina egna personliga tillkortakkommanden, men alla fyra (endast fyra ur högen) segrade genom konsten och sitt arbete.
2018-09-19

  ~Leonardo~
Låter som att det nästan gränsar till galenskap.
I beskrivningen här. Var detta extrema personligheter, eller som du nämner ett led i fattigdom och frustration över något som måste uppnås!?
2018-09-18

    ej medlem längre
Oerhörd smärta dramatiskt skildrat. Men ändå ett slags försvar och beslutsam överlevnad i avslutningen.
2018-09-18
  > Nästa text
< Föregående

Aurelio
Aurelio