Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Det är förstås en dagdröm som är en sorts variant på Patricia Highsmith's bok som blev film sedan, om två män som kunde ha sagt till varandra 'bytt, bytt, kommer aldrig igen'. Har för mig att filmen på svenska hette 'Främlingar på tåg'.


Prövningen - en novellidé





(Eller 'Därför finns korsord och andra tidsfördriv.)

En man tar en elev, i konsten att döda. Planeringen, urval av offer, helst okänt. Hur att utföra handlingen. Hanterandet av känslor, vilka är oundvikliga. Möjlig tillfredställelse. Undanskaffande. Alibi, vilket bör vara tveksamt men ändå högst osvikligt.

Mannen väntar på att en vän skall ankomma. Mannen väntar och diskuterar sin väns sena ankomst, om den alls kan inträffa, diskussion med en bekantskap. Elevens väntade gesällprov, som skall kunna förväntas utföras nu i dagarna. Den man som förväntas komma är en mästare.

Eleven träffar sin lärare och säger en bit in i samtalet. ‘Du har druckit av mitt te’. samt får svaret, ‘tidigare idag var du törstig och försåg dig hemmavid. Det borde du inte ha gjort. Du borde ha vetat bättre. Har du icke varit för en stund min elev, kanske?

Temat är hyfsat populärt som såväl ämne till bok som film. Även ämnet lärare och elev, är ett tema det finns en uppsjö av varianter till. Också hur en vinnare börjar som förlorare och sedan tar sig vidare, klarar av det ena hindret efter det andra och så når sitt åtråvärda mål.
Antingen 'ensam' eller i lagets form.

Tacksamt är sådant ämne, då det lämnar till berättaren att välja mellan att 'berätta hela historien och intet lämna åt betraktaren'. Eller att lämna just åt läsaren/tittaren att själv läsa in vad som helst egentligen i 'det osagda'. Det finns säkert handböcker i hur att gestalta, i bok såväl som på film.
Men även om någon läst denna uppsjö av handböcker, för hantverket själv gäller att vara personligt originell genom, så betraktaren trots en sorts tänkt facit kan ha 'överraskningar' att vänta. För många turer bara, blir ofta 'en tur för många'.

Nu är ju mord och misshandel ingenting att rekommendera, i mera verkligheten. Men som ämne i bokens form, teatern eller filmen, väl så populärt. Trots att det måste vara 'ett värre brott', än att 'gå i säng med annan', för någon sorts pris säkert.

Det mesta är belagt med 'skatt' eller 'prispengar', alldeles oavsett hur rabatten sedan tar sig ut, är anlagd och menad att blomstra nu eller något senare. Priset för att 'ta sängvägen' till framgång är noga beprövad. Trots det möter temat nya prövningar och erbjuder ett visst omfång av

(Här ringer upploppsklockan... och förväntade saker är troligen 'i som görningen'.)


(Om bilden. En hjärna inifrån som den tar sig ut rent mentalt sett, för en statistiker.)




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 355 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-09-20 09:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP