Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den här dikten fick jag de första idéerna till vid tretiden en natt. Jag kommer osökt att tänka på vad författaren F. Scott Fitzgerald skrivit: "Det finns inget mörker djupare än det i människans själ klockan tre på natten"...


"Mörkrets hjärta"

du är överste Walter E. Kurtz
du är Arthur Rimbaud

du är Joseph Conrad
du är Francis Ford Coppola
du är Marlon Brando

du är alla
du är ingen av alla

de profitörer och plågoandar
som ”gästade” Afrika
under kolonialismens tid

färden uppför floden
in mot människans
innersta väsen

in till själva ondskans källa
det blir mörkare och mörkare
och vad hittar du?

en röst
i mörkret

där finns ingen
där finns nånting
av oss alla

där finns nån
som kunde vara
vem som helst av oss

”Apocalypse Now”
i Vietnam –
”I love the smell
of napalm in the morning”

till tonerna av Wagners
”Ride of the Valkyries”
raderas en hel by ut
från jordens yta

vilken mardröm,
men min mardröm är över
när jag vaknar

men det här upprepas
varje dag på nya platser
varje dag nya krig

du är överste Walter E. Kurtz
du är Arthur Rimbaud

du är Joseph Conrad
du är Francis Ford Coppola
du är Marlon Brando

du är alla
du är ingen av alla

uppför floden
in mot människans
innersta väsen
in till själva ondskans källa

stanken
av död, av förruttnelse
blir mer och mer påtaglig

en stank
av total brist
på respekt för livet,
för allt som är vackert

mörkare och mörkare
in till mörkrets hjärta
in till de allra mörkaste skrymslena
av människans själ

där finns ingen
där finns nånting
av oss alla

där finns nån
som kunde vara
vem som helst av oss

snigeln kryper
längs rakbladets egg
kan den välja vilken sida den glider ner på
eller klyvs den i två halvor?

en röst
i mörkret
viskar

ondskan, vansinnet består
det är bara scenerna
som är nya




Fri vers (Fri form) av Tomas Karlsson VIP
Läst 514 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2018-09-22 10:55



Bookmark and Share


  Baystream
Du är alla
Du är ingen av alla

Så jävla bra fångat!
Applåder
2018-09-22

  SatansSon VIP
vi tillhör exploatörerna du och jag, tomas. det ska vara billigt med grönsaker och frukt.
2018-09-22
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson VIP