Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
De som gått före oss kan leva starkt och friskt så länge som vi själva förblir myllan ur vilken deras livs äventyr kan få sin näring. Då kan dofterna av berättelserna om dået och om nuet och framtiden vara starka som i en fuktig skog om våren.


Det förgångna och framtiden

Det kom ett samtal från mannen jag inte träffat på 30 år

och jag lyssnade till berättelserna om människorna

som vi båda en gång gått bredvid och som vi båda lärt oss

mycket av: om skalder långt borta i tiden och rummet som

levde sina liv i västra Värmlands skogar, om stigar och vägar

och berg där visor föddes, om balalajkor och österländsk dans

på bruksortens Folkets Hus i en tid när allt var möjligt, om

hur det var möjligt att leva livet genom Almqvists och Tegnérs

och Oscar Stjernes och Karin Boyes texter inpräntade i själen

när synen svann och allt blev mörkt i tillvaron. Om det berättade

mannen och allt kom tillbaka från den tiden när vi båda var yngre

och båda lärde av de som var gamla då att livet är en lek och en

kärlek, en vardag och ett äventyr att dela och skapa och föra vidare

till de som en gång skulle vilja lyssna också till oss.

 

Och nu, sa mannen i telefonen, började ett nytt skede i livet, när

huset skulle tömmas och han skulle bygga ett landskap genom

alla rum där ångloken kunde fara på slingrande rälsar och där

människor i miniatyrer skulle stå vid gårdar och hus och lyssna

på tågets visslor under färden mot Landet långt borta. Landet där

allting åter blir möjligt, det som våra äldre vänner från förr ständigt

berättade om för oss som var unga då.




Prosa av Peter Olausson VIP
Läst 366 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2018-10-03 08:29



Bookmark and Share


  Öknens Ros VIP
Fina minnen som ännu lever kvar i folks medvetande. Fint berättat.
2018-10-03

  Kungskobran VIP
Landet med framtidsoptimism tro på sig själv lycka och välgång
Ack du ljuva tider.
Nu är det undergångs profetiorna
eländes beskrivningarna som dominerar
trots att vi alla samt jordens befolkning får det allt bättre och bättre.

Fint skildrat av dig

2018-10-03
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP