Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Om tredje riket


BLÅÖGDHETVersaillesfreden 1919 innebar att det härjade och sargade Tyskland skulle betala 226 miljarder riksmark – motsvarande 100 000 ton guld - i krigsskadestånd till framför allt Frankrike, men också till Belgien. Ententen dikterade villkoren och Tyskland hade bara att skriva under. Krigsskadeståndet skulle fullständigt ruinera Tyskland och befolkningen lida nöd - som i och för sig löstes med en hyperinflation. Dock, denna blåögdhet lade grunden till det andra världskriget. Lite hårddraget var det ententen som startade det.
Redan 1933 öppnades de första koncentrationslägren. Här sattes personer som ansågs vara fiender till staten. I huvudsak socialister och kommunister, men också Jehovas Vittnen, funktionshindrade och homosexuella. Inte mindre än 100 000 personer greps under år 1933. Brunskjortorna – SA – hade börjat sin terror och nu bildas också Gestapo. SA hade inte mindre är 4 milj medlemmar.
För att främja den ariska rasens renhet tvångssteriliserades 400 000 tyska män. Rastänkandet började och spreds tom till Sverige.
Under ”de långa knivarnas natt” den 30 juni 1934 mördades 400 motståndare till den invandrade, österrikiske vykortsmålaren. Framför allt SA-medarbetare och hans närmaste män, som kunde utgöra ett hot mot honom.
Under kristallnatten den 9-10 november 1938 brändes 200 synagogor, 7500 judiska butiker förstördes. 2 000 personer dödades och 30 000 judiska män fördes till koncentrationsläger.
Var fanns omvärldens protester? Tyskland var inget slutet land. Förvisso protesterades det redan 1933 utanför Downing Street 10, men de engelska politikerna var blåögda och lyssnade inte. Kanske är det typiskt för engelsmän, men runt Tyskland fanns en hel värld. Holländare, amerikaner, schweizare, och skandinaver. Varför protesterade ingen mot det våldsamma barbariet. Hitlers väg till den absoluta makten var kantad av mord. Var fanns de grävande journalisterna i grannländerna? Vad gjorde judarna i Israel, i USA, i Frankrike, i Skandinavien? I Tyskland var det förenat med livsfara att kritisera nasseregimen. Förvisso fanns antisemitismen runt om i Europa, men dock. Det var inte enbart judar som trakasserades. Var fanns de rakryggade européerna?
Och tyskarna själva? Hur kunde de rösta fram en diktator. När diktatorn väl hade makten var det för sent. Kanske är det på samma sätt som motståndarna till SD tänker i Sverige – att det är skillnad mellan de valda och deras väljare. Att väljarna röstar mot något och att de valda har ett eget program.
Facit blev att 6 miljoner judar, romer och andra i nazisternas tycke icke rasrena mördades. Lite amatörmässigt jämfört med att Stalin mördade 60 miljoner oppositionella.
Det finns en särskild minnesdag – den 27 januari – för nazismens offer. Det borde finnas en särskild minnesdag också för kommunismens offer.
Systemet är detsamma i alla diktaturer. Mörda motståndarna till den regerande regimen. Berika dig själv. Hitler dog som en mycket förmögen man. Putin är i konsekvensens namn också mycket förmögen och hans fiender mördas. Men här finns journalister som bevakar och rapporterar.


Prosa av Gunnar Barkenhammar VIP
Läst 52 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-10-11 15:07Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar VIP