Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Text/illustration ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking,detta är nr 230 ( Bild av Mme Desbordes Valmore "Old antique print picture)


DE FÖRDÖMDA POETERNA

Marceline Desbordes-Valmore 1786-
1859 fransk skaldinna,novelist,aktör
och prosaist,
växte upp under franska revolutionen,
fadern ruinerad,modern dör i gulsot.

Att uppväxtförhållanden sätter spår
i ett barns sinnelag ger hennes melan-
koliskt poetiska verk besked om.

En kärlekshistoria där hon övergavs,
lindrade inte hennes redan sorgliga
själstillstånd,
där hennes tröst blev
vad som erbjöds,
främst som aktör på olika scener.

Ryktet att hon skulle varit Balzacs
älskarinna samtidigt som han var
otrogen mot henne,
har inga hundraprocentigt
tillförlitliga källor,
för döden är tyst,
men poesin lever.

Hon skrev även berättelser för barn,
vilket säger att hon tyckte om och
förstod barn,trots att hon själv aldrig
hade några.

Av hennes produktion finns inget
översatt verk på svenska,
hon förekommer dock i en del
svenska antologier med enstaka
dikter,
men den som vill bekanta sig med
henne på franska originalet har
"Oeuvre`s poetiques" att införskaffa.


*




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 311 gånger
Publicerad 2018-10-12 18:09



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP