Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Som rubriken säger, Jag är fylld av energi ..... ..... ... .....


En er gi

Europa med sin energi ,
något med framtid ,
sägs det vara ,
hållbart och rent.
Men det går nog att disputera
i andra termer än här.

Från 1700-tals fransos herr Ampére, drömmarnas strömmarnas fader
i egensinniga looper med sin Volt i söder av latinskt kynne
gav spänningen ett namn i sina smala vägar,

ett motstånd “la resistance de notre courant intérieure” inte
för inte att Germaner och Franker bråkat genom tidens tidevarv,

Ohm inget skingrade dem åt,
sekunder som endast den stora effekt,
värmen som den envise Skotten Watt noga tog från sitt högland örike bort,
där kilten fladdrade “high and firme”
något rödbrusig av livets vatten att å njuta i lagohm mängd .

Annars ett över-slaget av storheter osa bränt.
En lag som kallas Ohm´s lag och känns onekligen tyskt.

Likväl har hela Europa bidragit, så en Tesla/Edison hysteri
att växla eller likgiltigt pulsera i ditt hem såväl mitt i pannkakan.

Men var i allsin dar är alla de andra som nu gjort denna makalösa
produkt som osynligt för blotta ögat men i ilsket tillstånd likväl visar
sin blixtrande näve.
De kommer dyker fram ibland som fenomen i vardagen lika obetydliga som de alltid varit ändå betydelsefulla alltjämt.

Spännings halten är låg idag men energinivån är hög!

Tack.




Fri vers (Fri form) av danne //
Läst 148 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-10-20 12:38



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

danne //
danne //