Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ivan Turgenev 200 år, nästan på dan


Som ni vet

hade något fört dem hit. Bland böckerna luffare som mumlar på alla språk, ingen plats för nybörjare eller känsliga hjärtan, men det varierar från fall till fall. Det börjar med ett tal där i hörnet till en födelsedag. Vilken kalender som räknas är det ingen som längre vet. Billiga blommor byter ägare till stora leenden. Språkspelet på solljus och skuggor. Inlandsisen gick också förbi här en gång. Nu är rummet fyllt med våra skrapspår, såriga knän, och allehanda ärr i den förhärskande fallriktningen.

Och där går en turgenevflicka förbi bland hyllorna

[En Vogue, Belle de jour, comme de nuit, beauté]

Lyssnar till den sköna själen med sin kolorit. Konstruktioner av dimmor om natten och dagen föll isär. Men då föll Sinaida in “Om jag vore diktare, så skulle jag välja andra ämnen. Kanske är det bara dumheter, men ibland får jag så underliga tankar i huvudet, särskilt när jag inte kan sova frampå morgonen,...” men vi dekrypterar doftsinnet och hittar den förbjudna parfymen och nattliga förtroenden går in djupare.

Min första kärlek var inget för Sacher-Masoch.




Fri vers (Fri form) av Ulf D VIP
Läst 295 gånger och applåderad av 14 personer
Publicerad 2018-11-10 19:06



Bookmark and Share


  Åse Tropp VIP
Väl komponerat och levande!
2019-04-15

  objekt3

2018-11-11

    ej medlem längre
Fångas av de många, sällan använda orden, i denna betraktelse. Så vackra och nästan glömda, tills dess att en skicklig penna och en hänsynsfull skribent gör dem värdiga applåd efter applåd efter applåd.
2018-11-11

    ej medlem längre
Jag tycker väldigt mycket om det du skrivit. Dels för att jag lär mig något nytt. Och så själva tonen, klangen och bara för att nämna några rader i den här fina texten:"Bland böckerna luffare som mumlar på alla språk, ingen plats för nybörjare eller känsliga hjärtan, men det variera från fall till fall."
Och så avslutningen:"..men vi dekrypterar doftsinnet och hittar den förbjudna parfymen och nattliga förtroenden går in djupare.

Min första kärlek var inget för Sacher-Masoch."

Det är både naket, rakt och samtidigt sensuellt. Som att kliva in i motstridiga känslor av dekadens och frihet. Tankar som tillåts sväva fritt.



2018-11-10

  Monika A Mirsch VIP
tack du! - jag njuter!
2018-11-10
  > Nästa text
< Föregående

Ulf D
Ulf D VIP