Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Bild/text ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking


LITTERÄRA SOUVENIRER

Akademiledamoten Maxime Du Camp
1822-1894 diktare,fotograf,reseskildrare,
kritiker och författare,företog sig ofta
resor till historiska platser, där hans
researcher dokumenterades i litterär
form,som souvenirer.

Däremellan skrev han lyrik,noveller
och kritiska essäer om samtida författ-
are i två volymer,bla om Gustave Flau-
bert 1821-1880 som var hans resesäll-
skap, refuserades grundligt av en tidi-
gare roman vilken omarbetades lika
grundligt.

Som invald i Franska akademien åtnjöt
han i auktoritär ställning respekt, men
som för den delen inte betyda att han
var någon allvetare i hur romaner skall
författas, oavsett lär han tystnat betänk-
ligt när Flaubert offentliggjorde sin
" Madame Bovary " vilken skulle få litte-
raturhistorisk betydelse,
trots att Flaubert inte var akademiledamot.

Så är det ofta med litteraturkritiker,
att de tror sig veta hur en roman
skall skrivas,men duger inte till det
själva och ofta har en invand gene-
ralisering i sin bedömning.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 280 gånger
Publicerad 2018-11-17 00:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP