Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

En mycket långsam insikt

- Vet du då inte att om så livet är meningslöst är det ändå värt att leva?
Han log mot mig, men jag var ännu för ung för att förstå djupet i hans resonemang. Jag log tillbaka, då jag istället trodde att han drev ett slags logiskt tankespel och bjöd mig delta; jag var dock inte upplagd för sådana banaliteter och bad om ett glas vatten och ursäktade mig för att vara så trött och att morgondagen ju skulle kräva en del arbete av oss båda.
- God natt, min vän, sade han. Du vet var vattnet finns. Du är min gäst; känn dig som hemma.
När han några månader senare hittades död var jag för långt borta i både rum och tankar, och hade inte tid att riktigt ta till mig: det angick liksom inte mig.
Efter begravningen talade jag med en av hans, som jag förstod, närmaste vänner. Hon var inte sorgsen, utan snarare högstämt lugn och mycket vänlig. Hon önskade intet mer av livet, sade hon, utan att jag frågat. Men jag antog att begravningar gärna ledde fram till sådana funderingar och att en del människor måste få utlopp för dem.
- Jag har fått livet till skänks. Inte bara en gång, utan många gånger. Hon log mot mig; jag log mot henne, men då hon såg att jag inte riktigt var närvarande tog hon min hand med båda sina och tackade för att jag kommit, och lämnade mig sedan: inte oartigt, utan snarare värdigt. Jag kände mig inte alls förminskad eller bortgjord; faktum är att jag tyckte att det var skönt att bli lämnad ensam, så att jag oförmärkt kunde lämna hela sällskapet och bege mig hemåt, och så nästa veckas arbete.
Nu, när jag går runt kring kyrkan och läser på gravstenarna efter att ha lagt en blomma vid graven, tänker jag mycket också på henne trots att jag bara pratat med henne någon minut. Om detta skulle det numera finnas väldigt mycket meningsfullt att säga. Kanske skall jag också skriva ner allt, även om jag vet att just det inte tillför mycket till det hela.
Bunden vers av Diffusa symptom på liv
Läst 46 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-11-24 23:39Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Diffusa symptom på liv