Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

2. Livshållning: visst finns det någon bättre?

När jag var ung tänkte jag att logiskt tänkande var vägen till ett både framgångsrikt och moraliskt riktigt liv. När jag blev litet äldre började jag mer luta åt att känslorna säger oss mer om vad som är rätt och fel. Man måste lita på magkänslan!
Just nu tror jag att förnuftet mer måste användas som ett filter för att inte låta de ibland ostyriga känslorna få fritt utlopp. Detta för att inte skada vare sig mig själv eller andra. Det kräver en ansträngning att använda förnuftet.

Men, av det ovan sagda verkar ändå ingen av dem leda till något slags lycka, eller ens förnöjsamhet. Inte i längden!

Många verkar dock använda förnuftet till att i efterhand rationalisera sina känslor och handlingar; ungefär som ett slags modern skolastik. Detta är jag en absolut motståndare till, men hur motarbetar man sådan dumhet - som jag anser att det är? De som utövar den sortens logik anser ju att de är mycket genomtänkta. Och är de kanske rentav lyckligare?

Den som vill får gärna komma med förslag till en bättre livshållning!
Bunden vers av Diffusa symptom på liv
Läst 67 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-11-25 22:27Bookmark and Share


    slutartid
Kanske bedöma livet mindre, och vara lite mindre rädd för hur livet också kan vara, när det inte blir som man tänkt sig eller hoppats.
Helt enig med dig om att efterkonstruktioner för att kontrollera och eller fylla vissa passager med mening, för att lättare kunna leva med de, inte är så intressant.
2018-11-25
  > Nästa text
< Föregående

Diffusa symptom på liv