Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Poesi som katt


Tusentals solar i daggen, gräsets brand.
Elden fastnar i kattens päls. 

Vinden tar tag i ett löv och lyfter det.
Smyg in hos läsaren som känner sig hemma. 

Tiden är läsarens då dikten ligger i knät
innan den glider ner och försvinner som katt. 

Gäspar långsamt ner i tassarna
som håller samman världen, månen tittar 

förstrött på samma jord och har dessutom
hela tomrummet klart för sig. 

Lämna inte dig själv, lita på marken, på gräset,
på stammen mot ryggen och att stigen leder 

hem och solen rinner ner i ditt knä,
en katt av ljus. Låt katten finna dig brinnande.

 

 

 

 

 

 

 

 




Fri vers av Stefan Albrektsson
Läst 370 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2018-11-28 13:08



Bookmark and Share


    Max Poisé
Wow Stefan! Vilket språk och fantastiskt tempo du bjuder på. Grymt!
2018-12-01

  Linda CH VIP
Mycket tilltalande mjuk positiv text.
2018-11-30

  Stanley Rydell
Via solen/elden som fastnar i kattpälsen till uppmaningen att ta emot solen/solkatten som får mig att brinna/dikta (och tillbaka till börja om man vill). Och katten blir vittne. Den som bekräftar. Dikten beskådar, så att säga sin egen verkan. Det är väl som med katter de är autonoma, glider iväg om någon försöker hålla fast dem. Dikten lämnas ju ifrån en, när den är skriven, lever sitt eget fria liv.
2018-11-29

  Anya VIP
Fin symbolik med katten. Jag faller särskilt för:
"Lämna inte dig själv, lita på marken, på gräset,
på stammen mot ryggen och att stigen leder
dig hem och solen rinner ner i ditt knä,
en katt av ljus. Låt katten finna dig brinnande."

det finns en religiös ton med hoppfullhet. Jaa det bara att fortsätta brinna...tänker jag.
2018-11-28

  DavidM VIP
Gillar skarpt hur de tematiska ingredienserna återkommer och binder ihop anrättningen. "hela tomrummet klart för sig" med månen är ögongodis. För att inte tala om avrundningen. Mycket fint.
2018-11-28

  Beatriz Quevedo de Hansen VIP
Underskön text! Man kan se, känna, läsa den lilla poesi som katt!
2018-11-28

  Birk Andersson
katten
vilar sig
i form
2018-11-28

  Respons VIP
Du skapar en fin cirkelrörelse i dikten mellan katten, elden, dikten och läsaren utan att rörelsen eller energin känns konstig eller skapad. En gränsöverskridande dikt som håller.
2018-11-28

    ej medlem längre
En text som börjar där den slutar eller tvärt om, för varför inte om det ändå är lyrik vi menar. Om det accepteras vill jag helst föreslå strax före mitten, när dikten glider till katt, då den förlorar sitt hem, men blir ändå inte hemlös. Ett intressant perspektiv, en form av mystik som språk möjliggör. Här skulle jag vilja ha ett svar på hur ett poem blir när det är katt. Men det har jag inte. Någon annan kanske har.

2018-11-28
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson