Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Evangelierna i fem akter.


EN LEVNADSHISTORIA

1.

Att det hände just år noll
står i många protokoll.
Hon Maria, Josef han,
hemmakvinna, timmerman.
Josef jobbar mest med bräder,
Maria går i mammakläder.
Stjärnor brinner över dem
när de går mot Betlehem.
Många går i denna natt
för att skriva sig till skatt.

Under tiden grunnar karl´n
hur hon kunnat bli med barn.
De har kelat så försiktigt,
aldrig legat hop på riktigt.
Tydligen så finns det stunder
då man tvingas tro på under!
Men att hitta ett hotell
som har rum blir svårt i kväll.

Josef hyr ett gammalt stall.
Där finns plats i alla fall
och Maria i en ramp
börjar sin förlossningskamp.
Ensam lider hon i värken.
Gossen fylls med födselmärken.
Panna, händer, fötter, sida
har hon särskilt tvingats vrida.
Dessa märken skall bli sår
ungefär om tretti år.

2.

"Hör på hädaren i hörnet där på torget hur han svamlar!
Se på skarorna av stackare och svärmare han samlar!
Minsann kommer inte också en och annan fin rabbin
för att låta sig förledas utav detta judesvin!
När han påstår att han är Messias, denne stackars trashank,
kommer han helt snart att dingla i en spik på ett par plank.
Sådan fräck opposition mot Stora Rådet och mot romar´n
brukar straffas hårt. Han ligger illa till hos domar´n.

Men, varför skär den idiotens blickar i mitt samvete
och hur kan det finnas skönhet i hans fula anlete?
Hur kan dåren äga sådan myndighet och makt,
att man aldrig riktigt glömmer vad den uslingen har sagt?
Är han kunnig i magi, hypnos och psykoanalyser?
Hur kan annars token veta att min själ är sjuk och fryser?
Är det riktigt som det sägs, att fadern är en snickare?
Jag tror snarare han stammar från en kringresande micklare.
Hur som helst, att han är galen är ju ganska uppenbart,
när han påstår att han både varit, är och kommer snart!"

3.

Pretendenten nu belönas
med en huvudskalleplats,
konungen som skulle krönas
i ett guldbeprytt palats.

Törnet, röret, purpurdräkten
smyckar nu hans tunna kropp.
Farisén och legoknekten
låtsas leka hans passopp.

Se´n han låter dem med spikar
nagla sig på brädor fast,
medan folket står och kikar
under freda´ns fikarast.

Hänger där i dödens trädgård.
Korsets trä slår ut i blom.
Virket är från faderns brädgård
som se´n dess har varit tom.


4.

Dör för rackare och rik.
Dör för hela sin publik.
Dör för stammar, folk och länder.
Dör för var och en i sänder.
Dör och ändå har han makt
att förhindra denna slakt.


5.

Abba, Fader, nu jag lämnar dig min gossesjäl,
medan templets täcke rämnar för min stungna häl.
Snart ger du mig livet åter och en annan kropp,
medan alla dessa gråter som mig spikat opp!




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Ulf Carlsson VIP
Läst 183 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-12-18 13:03



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Fint diktat om Jesu liv och försoningsdöd!
2018-12-18
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP