Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tiggeriet

Ingen av oss vill se människor tigga. Att tigga är det mest förnedrande en människa kan utsätta sig för.
Det är svårt att motstå en illa klädd medmänniska som sträcker fram sin plastmugg. Även om vi inte vet vart pengarna går. Även om vi brukar lägga pengar i Frälsningsarméns bössor, och köpa de hemlösas tidning.
Utan nyttiga idioter som lägger en slant i den framsträckta muggen försvinner fenomenet. Ingen som vistas i Sverige behöver utsätta sig för denna förnedring.
EU ger miljarder till Rumänien för att de på plats skall kunna hjälpa de fattiga zigenarna – för det är nästan uteslutande zigenare som tigger - men pengarna försvinner i de Rumänska politikernas fickor. Det är dags för EU-domstolen att ställa dessa politiker inför rätta.
Ett antal rättegångar har hållit i Sverige mot ligor som placerat tiggare utanför våra butiker. Så i många fall är tiggeriet organiserat.
Nu har Vellinge, som första kommun, förbjudit tiggeri utanför ett antal butiker. Flera kommuner lär följa efter. Tiggeri är redan förbjudet inomhus i hela Sverige.
För 40 år sedan kunde vi se en svartklädd, lite luggsliten kvinna spela klarinett på centralen i Malmö och i Stockholms t-bana. Många år senare framträdde hon i ett radioprogram. Det visade sig då att hon var lärarinna från Göteborg. Hon hade ett ombyte kläder liggande i en förvaringsbox i Malmö och ett på Stockholms C. Hon fick ihop 300 kr per dag på sina framträdanden. Ett gott tillskott till lärarlönen, som vid den tiden låg på 3000 kr i månaden. Före skatt.




Prosa av Gunnar Barkenhammar
Läst 219 gånger
Publicerad 2018-12-20 08:34



Bookmark and Share


  Staffan Nilsson
Så alla tiggare är lärare?
2018-12-20

  Öknens Ros VIP
Om människor slutar ge pengar till tiggare så kommer tiggeriet att försvinna. Det blir självsanering. Många tiggare klär sig i slitna, trasiga kläder för att väcka medlidande.
2018-12-20
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar