Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Du hör inte

Du hör inte vattenbärarna
komma tillbaka
hör inte tisslet och tasslet
de okända som slunkit in i rummet
och smider planer runt din huvudkudde

Du känner ingenting
De är så rädda om dig
De går in i dig med största försiktighet
Som när man kliver i en bröllopsklänning




Fri vers av All my ghosts
Läst 442 gånger och applåderad av 24 personer
Publicerad 2018-12-22 21:53



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Finns ett nattligt lugn över texten, och för mig beskriver den väl något som vi sällan är medvetna om, varsamma rörelser i natten när vindbryggan är nerfälld.
2022-07-12

  Oculi boni
Det värmer min själ att läsa den här. Varför vet jag inte, men jag sparar den. Tack för att du delar.
2019-10-17

    ej medlem längre
Eller kanske är hon lika högkänslig och känner allting.
2019-01-03

  Concordia
Rad fem, åtta och nio ger mig ståpäls. Detta skulle kunna vara en dröm som jag drömt. Igenkännadefaktorn är puls 120.

2018-12-30

  Concordia
Rad fem, åtta och nio ger mig ståpäls. Detta skulle kunna vara en dröm som jag drömt. Igenkännadefaktorn är puls 120.

2018-12-30

    All my ghosts
Du sätter fingret på något viktigt, Magica. Jag tänker nu (inte när jag skrev dikten) på begreppet "högkänslighet", som jag ser som en gåva, inte ett handikapp. Man är då, som du uttrycker det, extremt öppen. Och kan ta in, känna, se det som många inte kan/vill/vågar se och känna. Dikten var från början tänkt mer på en simpel, bokstavlig nivå. Men den här tolkningen som du nämner är egentligen bättre - den gör dikten bättre!

På senare tid verkar det för övrigt komma fram mer om "högkänslighet", även i vårt kalla, vetenskapsdyrkande samhälle. Nyligen skrev den norska prinsessan Märtha Louise boken Född sensitiv, om sitt liv som högkänslig (har dock inte läst den).

2018-12-27

  Magica VIP
Känslan av en extrem "öppenhet", det dolda alla inte kan/vill/vågar se?
2018-12-27

    All my ghosts
Intressant! Hade inte läst den Tranströmer-dikten tidigare. Däremot är nog min dikt här lite inspirerad av Gunnar Ekelöf och några texter/stämningar i hans diktsamling Vägvisare till underjorden (1967), hans sista bok. Och så har jag mixat den inspirationen med mitt intresse för det "paranormala", det metafysiska. Minns inte exakt, för den här dikten skrev jag för över tio år sen.

2018-12-27

    ej medlem längre
Precis så går det till. ”okända tankar smög sig in i vilan under natten” skrev Tranströmer.
2018-12-27
  > Nästa text
< Föregående

All my ghosts