Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Politik


Änkan Capets sista färd


Se vad alla väntar i den smutsigaste dy!
Hattarna mest liknar vågigt tak,
somliga är blanka, ingen enda är dock ny
Änkan sitter tigande på flak
Är det då en fest
eller kanske gudars test
Flaket öppnas, kvinnan föses av
hör nog hopens sus
spridas mellan hus
bli ett med stadsmilisens djur i trav

Aldrig vill den rosta, statens fina apparat
skramla eller någonsin ta rast
Den som hamnar i dess mun blir dogmers middagsmat,
stiger av sin scen i faslig hast
vinkar oss adjö
vet hur lätt den har att dö
som skall undfly oron nedanför
att bli onåbar
spöke för envar
till minnet av en slogan vit som snö

Lika stolt som hånad blickar änkan ned mot oss
sliten från sin aldrig kära borg
Håret kapas av som om det var en gammal tross
kastas i en kraftig vidjekorg
Det är ingen fest
bara vardagsvåldets rest
Samtlig förd till änglarnas schavott
önskar det går fort
att det snart är gjort
beklagar inte ens sin grymma lott

Tigande, förtalad, vet hon väl vad väntar nu:
Domen mot en enskild utan makt!
Frihet, jämlikhet och broderskap slår mot en fru
hatad för det som hon aldrig sagt
Arma pöbelhop:
Tomhet ekar i ert rop!
Frihet finns där insikt äger allt
Jämlikhet blir dyr
när den någon hyr
och broderskap skall inte smaka salt.



11/1 2019




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Lena Söderkvist VIP
Läst 300 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2019-01-11 19:10



Bookmark and Share


  morgonstjärna VIP
jäkligt bra! vi lär mycket från historiens vingslag.
2019-02-10

  Nanna X
Jaha hon var Marie-Antoinette! Får visst uppdatera mina historiekunskaper...
2019-01-12

  Blomma-Stjärna VIP
har just sett färdigt en serie om Trotskij som höll eldiga tal för folket men också tog dödsstraffet tillbaka för att tvinga folket fortsätta "det revolutionära arbetet" - - - din dikt är välskriven o gripande - jag känner ej historien om änkan Capet men det är så i politikens strider - där mister även "enskilda utan makt" frihet/ liv!
2019-01-11

    ej medlem längre
Jag kan inte hålla med om Din historieskrivning, men Din text är mycket välskriven, lyser av språklig kompetens. Men ur en synvinkel håller jag med, så Ecce Homo. Frikänn alla människor!
2019-01-11

  Nanna X
Intressant och otäck historia. Var änkan Capet en verklig historisk person?
2019-01-11
  > Nästa text
< Föregående

Lena Söderkvist VIP