Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

SAGORNA VAR SAG-OLIKA FÖRR

 

i sagans värld det sades

livet kunde bli som Hades

berättade om vuxnas dumhet

belyste det barnet inte vet

att vuxna är rätt korkade

deras sinnen kan vara torkade

 

sagorna av idag är märkliga

världsfrånvända och overkliga

de blandar sig inte i leken alls

sagor av idag ropar aldrig "VA FALLS!!!"

de tycks som om barn ska hoppas

ingen ska av vuxenvärlden stoppas

 

sagorna var vuxnare förr i tiden ja

barn befriade från "vilse i pannkakan" idag

men allt fler äldre drabbas av demens

barn vet litegrann hur det inuti känns

de proppas med intryck i sin boll

möter på nätet märkliga troll

det är svår att på verkligheten få kontroll

 

därför var sagor bättre sagor förr

de gläntade på livets stora dörr

barnen fick lära sig om olika väsen då

idag blundar vuxna för att troll det finns

ja i sagovärlden vuxna inte ännu kommit på

att om de tänker efter de nog minns

de alla ville bli prinsessa eller prins

men de blev inget med det så...

 

därför skriver ingen sagor som förut

med läskigt innehåll och lyckliga slut

 

Har inget belägg för min tolkning

men då mina barn väljer sagor till sina

blir det inte likt de sagor som lästes för mig

H C Andersen, bröderna Grim och Elsa Beskow  

bara några exempel ... Folksagor ur oknyttens värld

dessa är mer aktuella än någon någonsin kunnat ana

med tanke på människans livsval och bana...

 




Prosa (Fabel/Saga) av Solstrale VIP
Läst 251 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2019-01-16 10:12



Bookmark and Share


  Bodingen VIP
Håller med, de flesta av de gamla sagorna håller i alla väder, i många av de nya mycket kiss och bajs som istället släpper väder, "skitroligt" att läsa för ungarna. Curling-päronen tror att ungarna blir skrämda för livet om de hör en riktig saga, är ju tvärtom, fantasin är jätteviktig för den fortsatta utvecklingen.
2019-01-21

    ej medlem längre
Sagornas betydelse för den uppväxande generationen och framtiden underskattas. Likaså vad vi alla väljer att mata in i våra egna system...
2019-01-16

  ULJO
Härligt, dessa sagor. Gränslandet mellan dröm och verklighet
2019-01-16
  > Nästa text
< Föregående

Solstrale
Solstrale VIP