Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Tillägnas alla skrivarvänner - här en länk att kopiera om ni vill höra den på liljendalsk finlandssvenska https://www.youtube.com/watch?v=7AJTMVCmeo0 (För lokalfärg, läs här om Liljendal i Lovisa): https://sv.wikipedia.org/wiki/Liljendal


Att musiken 19 - Vem var/är Emma Kjerlander?

 

En älskad sång här i österlandet är Vad är en vänskap? Ursprunget är en tysk dikt med titeln An die Freundschaft. Ibland ser man också titeln Lob an die Freundschaft. Som författare anges överallt bara Okänd, förvisso en väldigt produktiv person. 

Musiken däremot, den är skriven av Joseph Haydn. Den är därför ytterst sångbar, men ändå inte lättsjungen. Den svenska texten har översatts av Ulla Hornborg, en ytterst mångkunnig och språkkunnig översättare (1910-2000). 

På youtube och en del andra ställen hittar jag nu uppgiften Svensk text: Emma Kjerlander. Så nu frågar jag mig, hur är det möjligt att förfalska uppgiften, var är respekten för upphovsmannarätten? Eller handlar det om dagens snabba ryck och knyck, att denna Emma kanske sjungit texten någonstans, eller ackompanjerat, dirigerat en kör? Du som vet, berätta gärna hur det förhåller sig. Och respektera Ulla Hornborg, hon var en av de äldsta medlemmarna i Finlands Översättarförbund (idag: Finlands Översättar- och Tolkförbund) och en dam värd all respekt.

Är sången obekant för Dig? Då finner Du texten här, jag har knyckt den vackra utskriften av texten från den här bloggen:   https://mormorsblogg.wordpress.com/2009/05/25/vanskap/

Läs gärna också bloggen!  Lär Dig sången, sjung den, lev den!

 

VÄNSKAP

Vad är en vänskap, kan den förklaras
Blicken som säger – vänner är vi
Sällan vi talar om vad vi känner
Vi bara vet det, vet det
Vänner vi skall förbli

Kanske med åren ses vi rätt sällan
Möts inte ofta, skiljas igen
Men när vi träffas, Du är densamme
Vi vet det båda, båda
Vår vänskap varar än

Fröjd det mig ger att Du finns i världen
Att vi får mötas och skiljas så
Helt utan fraser, självklart och enkelt
Tänk att en sådan gåva
Man kan av livet få

 

 
Övriga genrer (Brandfackla) av Minkki VIP
Läst 133 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2019-01-17 16:40Bookmark and Share


  i af apa
Ryck och knyck, tyvärr mycket av tidens melodi... Tack för facklan!
2019-01-21

  walborg VIP
Blir arg när jag läser om dessa förfalskade uppgifter!!! Fattar inte hur det kan ha gått till?
2019-01-19

  walborg VIP
Den här sången i fyrstämssättning har vi sjungit i familjen åtskilliga gånger och den berörö mig så varje gång. Så glad att påminns om den vackra texten och minnas melodin och stämmorna.
2019-01-19
  > Nästa text
< Föregående

Minkki
Minkki VIP