Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Kapitalet.

Du tror du är fri och vandrar i din egen takt,
Där tror du fel du är fast i kapitalets makt.

Om du vill ha ett hem eller bara ett tak över dig,
Då är det bara betala och göra rätt för sig.

Annars kapitalet kastar ut dig på gatan,
Och du får dela rum med den vilt flygande skatan.

Om du ett hus vill köpa och måste ta ett stort lån,
Ja då står kapitalet där med ett stort leende hån.

Hur du än försöker göra och styra din frihet,
Ser kapitalet till att du ska betala och känna din skyldighet.

Den enda frihet från kapitalets makt,
Är när du i kistan ligger och gjort slut på denna pengajakt.

Så folket i mitt avlånga land,
Det är bara buga, bocka och ta kapitalet i hand.




Fri vers (Fri form) av Skaulu VIP
Läst 275 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-01-22 09:21



Bookmark and Share


  Ohappa
Ge mig en stuga utan el och vatten,
där jag kan hugga ved och klappa katten.
Men odla vore bra,
så vi mat kunde ha.
Gå i underställ hela dagen,
äta när det kurrar i magen.
Inte för att klockan blivit tid,
att byta om från arbetarsvid.
Till hemmavarande och läxor,
men kanske om vi vore häxor?
Och om natten kunde ta från de rika,
ge till de fattiga att skrika:
"LÄGRE SKATT FÖR OSS!"
Inte för högerns tomtebloss.
Som redan tjänar mer än de behöver,
som lägger på hög och ändå får över.
Som handlar på spekulation,
och köper pengar på rymdauktion.
Hägna in och äga,
du ska inte komma till mig och säga:
Att jag ska dela med mig?
Varför skulle jag vilja ge dig?
Jämlikhet och solidaritet,
vad är det för befängdhet?
Nej låt mig få konsumera,
äga och spekulera.
Jag mår bra av att trampa på andra,
så varför ska du på mig klandra?
Men visst lär du mina barn,
i skolan hela dan?
Och jag förutsätter att du ger mig vård med rätt handlag,
efter jag opererat bort mitt obehag.
För hur skulle samhället se ut,
om det inte fanns de som slet sig slut.
För liten peng,
visst förstår du min poäng?
Bäst att hålla klyftan vid,
så ingen av dem får extra ork och tid.
Att efter lösning leta,
så att färre slipper streta.
Så in i helvete hårt,
för då blir det jäkligt svårt...
Om jag inte dig får underbetala,
vem ska då mina ungars potatisar på dagis skala?
Och ta hand om mamman min,
jag orkar inte med så hon är din!
En varning, ge dig INTE in i den schismen...

FÖR LÄNGE LEVE KAPITALISMEN!!





2019-02-10

  Cikoria Blå VIP
Att vi inte kan komma på något bättre.
Byteshandel?


2019-01-22
  > Nästa text
< Föregående

Skaulu
Skaulu VIP