Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läs mer på nätet om Jaakko Seikkula eller ”open dialogue”


Öppna samtal

Du som mår psykiskt dåligt i Finland 

kan också ha tur 

för att du bor i ett land 

som har världens bästa vård och hjälp

 

Du som hamnar i akut psykisk kris i Finland 

får ofta en omedelbar hjälp 

av människor inom vården

som så fort som möjligt 

bjuder in dig till ett nätverksmöte

med alla som är viktiga för dig

nära och kära samt olika yrkeshjälpare 

som du har kontakt med

 

Mötet har till syfte 

att alla får lyssna och reflektera 

kring det som du tycker är viktigt

 

Mötena har inte till syfte 

att hitta snabba lösningar 

på svåra problem

 

Tvärtom

 

Det viktiga är att träffas 

i öppna respektfulla samtal 

tills dess att du mår bra

och känner att du kan klara dig själv

 

Finnarna kallar detta för öppna samtal

 

Effekten har visat sig vara fantastisk

Människor med allvarliga 

långvariga svåra psykiska problem 

har kunnat återhämta sig 

och kan börja arbeta eller studera igen

 

I Sverige ser det tyvärr annorlunda ut

Psykiatrin är fokuserad på mediciner 

Socialtjänsten är fokuserad på utreda 

och bevilja eller avslå olika insatser

 

I Sverige känner sig människor sig ofta små 

när de träffar ”experter” som vet bäst

I Finland är det du själv som är expert

på ditt eget liv

 

I Finland är man mer koncentrerad på att lyssna

reflektera och förstå människan man möter 

och titta på bakgrund och sammanhang

 

Skillnaden kan verka liten och försumbar

men har visat sig vara stor och revolutionerande




Prosa av Respons VIP
Läst 301 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2019-01-25 04:46



Bookmark and Share


  Carl-Johan Bachofner
Fantastiskt uppmuntrande text! Goda exempel behövs. Tack!
2019-01-31

  Carl-Johan Bachofner
Tack för informationen!
2019-01-31

  Den skrivande tysta
Förunderligt att det kan vara
sån skillnad.
2019-01-31

  Anya VIP
Jag blir arg när jag läser. Känner att Sverige har mycket att lära. Men jag måste ändå säga att jag fått mycket bra vård.
2019-01-30

  Marita Ohlquist VIP
Heja Finland!
Två länder som ligger nära varandra
och ändå på stort avstånd.
2019-01-25

  Kungskobran VIP
Doktorn jag mår inte bra,
har du ont någonstans,
nej, men känner mig inte bra
vill inte leva.
Det finns mycket att ta,
denna medicin skall du ha
tre gånger per da
Tack snälla doktorn det skall ja.
Slut på besöket
300kr i kassan 1800 kr verklig kostnad



2019-01-25
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP