Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ammoniak som fordonsbränsle

Regeringen vill förbjuda försäljningen av fordon som drivs med bensin och diesel, dvs fordon som drivs med fossila bränslen, och detta till år 2030. Vi har alltså tio år på oss att hitta ett alternativt bränsle. Och 20 år senare år 2050 är målet att vi inte skall ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären överhuvudtaget.
Kanske är grön ammoniak det drivmedel vi söker. Priset för den gröna ammoniaken är 8 kr per kg. Staten kommer i vanligt ordning att ta ut bränsleskatt. Dock besinnade av miljövännerna.
Bränsleförbrukningen för ett ammoniakdrivet fordon ligger i nivå med en dieselbil. Så även kostnaden per mil.
Gemensamt för de miljövänliga fordonen är att de drivs av en elmotor. Elmotorn har hög verkningsgrad och låga underhållskostnader. Det är denna elmotor, som kan drivas av ammoniak via en bränslecell.
Ytterligare en sak som talar för ammoniak är tillgängligheten. Ammoniak är redan idag en av våra största handelsvaror.
Utsläppen från bränslecellen är väte och kväve som återgår till kretsloppet.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Gunnar Barkenhammar
Läst 180 gånger
Publicerad 2019-01-27 17:22



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar