Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Platon och Thrasymachos i rättstvist

Platon skriver sin bok
om hur han ser på staten,
han föreslår personlighet
för läkaren och soldaten.

Läkaren måste va' vis
och veta vad som är rätt,
och soldaten ska va' hård
så att svärdet kan bäras lätt.

Men snälla lilla Platon,
Thrasymachos tittar fram.
Du vet väl att det som i sak är rätt
alltid kan mätas i gram?

Platon nickar stillsamt,
fortsätt ditt resonemang,
Thrasymachos reser sig upp
och påbörjar sin harang.

Jo, du förstår min vän,
att det som alltid är rätt
är det som gagnar den starke,
jag tänker på detta sätt.

Att i varje enskild stat
finns det de som stiftar lagar,
om avtalsrätt och krigsranson
och vad som än behagar.

Och att dessa vara starkast,
var gång som dagen gryr,
det säger ju sig självt
just på grund av att de styr.

Ty när den som icke lagen följa
straffas för sitt kätt
vet vi att det vara
då den inte handlat rätt.

Jag sade det förut, säger det nu,
tanken är alldeles lätt,
att det som gagnar den starke
är det som alltid är rätt.

Platon blickar ut mot havet,
kontemplerar vad han hört,
tänker på vad det innebär,
så alldeles oerhört.

Thrasymachos, min broder och vän,
jag tror att du fallerar,
så följ nu med i tankegång
när vi sanning saluterar.

Håller du inte för sant
att någon som är stark
är brottaren Polydamas,
som enbart äter chark?

Men att häva biff i längder,
och träna mången timmar,
är inte rätt för dig min vän,
jag tror nog att du svimmar.

Thrasymachos börjar vifta häftigt,
han förebrår sin vän.
Jag talade om staten,
och styret som ligger därhän!

Platon hummar myndigt,
han vattnar själens jord,
och blicken är alldeles skarp
när han tar till ord.

Är det rätt för staten att styra?
Thrasymachos svarar ja.
Och folket ska lyssna till statens lyra?
Thrasymachos svarar ja.

Så det är alltid rätt för folket
att lyda den styrande staten,
som genom sin styrka gagnar sig själv
och vidhåller mandaten.

Men staten kan ju fela
i handling och signatur,
med beslut som motarbetar
dess styrka och natur.

I detta fall gör folket då
en orätt i att lyda.
Så säg mig nu Thrasymachos,
vad ska det betyda?

Thrasymachos är ursinnig,
han stormar ut i protest,
han kan intet hantera
att inte få veta bäst!

Platon skrockar lågmält,
han intar en oliv,
så går dagens gilla gång
i Greklands högre liv.




Bunden vers (Rim) av erikspoesi
Läst 828 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2019-01-28 22:57



Bookmark and Share


  alicja lappalainen VIP
Han hade ingen sympati till poeter..:)
2019-02-02

  objekt3
Mindfulllneesss <3
2019-02-02

  cilax VIP
vad bra!
2019-01-28
  > Nästa text
< Föregående

erikspoesi