Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Skuggan


avbild av det som döljer
kontrast till det som syns
solbadande brädan sprickor åldrar
ljuset bländar skuggan

förför förfinar förintar

blunda bort bländningen
låt din blicks ljus falla in skuggan
lyfter ådring ur dunkel
lägger åder till åder

åter

ålder ur åder kommen
åldrande ådring binda
ljus
till skugga
Fri vers (Fri form) av Stanley Rydell VIP
Läst 151 gånger och applåderad av 17 personer
Publicerad 2019-01-29 11:02Bookmark and Share


  Engel
Blundade, bländande, allvarsamma alliterationer. Och så hittar du ner på djupet.
2019-05-08

  DavidM VIP
Samspelet och kontrasterna mellan ljus och mörker och gråzonerna däremellan skildrar du med den äran i dessa rader, konstruerade med hantverkskänsla.
2019-04-11

  Lars Hedlin VIP
Insiktsfull i livets skeden som du starkt påvisar mycket bra!
2019-04-10

  vladimir bulletin
suggestiv och observant, kontemplativ och... bevekande.
2019-03-29

  KattenKin VIP
Visdom i vackra alliterationer. Bländverk eller att se saker för vad de är tänker jag. Ära vare ålder och ådragna ådror och ådringar.
(Det sista låg inte lika bra i munnen som din fina text.;)
2019-02-02

  Anya VIP
Så vacker med sina allitterationer. Öppen för tolkning....tänker jag. Jag ser en människa på en gammal träbrygga med solen i ögonen.
2019-02-01

  Chawa VIP
Skuggan är en vilsam plats att vistas i lite då och då. Texten väcker egna tolkningar. Jag drömmer mig bort till en solig sommardag. En annan tolkning är livet och åldrandet men också döden i dess ljus. Gillar de lyriska slingorna i den varsamma ljudleken med ord på f och b, men särskilt de på å.
2019-01-31

  Margta VIP
Intressant text som väcker eftertanke. Texten för mig in på tankemönster som att ålder är mognad och grace. Ett slag patina som kommer med livserfarenheten.
2019-01-30

  Onomatoprofet VIP
Fina å-literationer!
2019-01-30

  Stanley Rydell VIP
Tack AEQiosque! Din läsning träffar mitt i prick, landar helt i det som för mig framträdde ur ett enkelt, inkännande möte med ett så banalt ting som en liten rödmålad och åldrad plankstump, så intetsägande att föremålet förlorat sitt historiska avtryck, lösts upp och stigit in i och lyfts upp genom den metaforiska skuggan.

Det du refererar till som bygger upp din tolkning/läsning med uret i Prag som påpassligt skavde mot världsbilden. Och konsekvensen bländningen (som du syftar på ett underliggande motiv, eller mer triviellt, anekdotiskt berättat som blindgjord, för att inte kunna tillverka ett så fantastiskt ur igen) - att han såg ett djupare ljus - ger ett (som oftast av din kritik) ett rikligt mervärde, ofta hisnande! Jag känner mig helt bekväm i det!
2019-01-30

  Jenny Leine VIP
En njutbar läsning där orden ger röst till det som inte hörs och bild till det som inte syns. Din text är fantasieggande i möjliga tolkningar och musikalisk. Jag läser tid, jag läser liv, där skuggan blir något som skapas av ljus.
2019-01-30

  Marita Ohlquist VIP
Fin text som inspirerar tanke och känsla

ex
låt din blicks ljus falla in i skuggan
2019-01-30

    Elisabeth Nilsson VIP
Jag läser livets skuggor och ljus i symbios med naturens i din vilsamma och levande dikt. Skuggor kan vara ett skydd för påträngande liv.
2019-01-29

  AEKiosque VIP
Jag har varit i Prag när uret inte fungerade som det skulle, förklaringen av en viss tids världsbild fallerade. Som den anat svarta hål, där ljuset brutit samman och enligt legenden blev urmakaren bländad. Förd till skuggan. Kanske som ett straff för att han såg ett djupare ljus: just skuggan. Så blir min läsning.
2019-01-29
  > Nästa text
< Föregående

Stanley Rydell
Stanley Rydell VIP