Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Bildill/text ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking Isbn:9789188857286


STAMTRÄDETS VITTERHET

Riksbanksmannasonen Axel Gabriel
Silfverstolpe (1762-1816) skald,hov-
man,politiker,ämbetsman,vars vitter-
hets kväden,mest uttryckte sig från
fabler till skisser och fragment av
rikets grundlagar,mellan riddarhuset
och svea hovrätts bastanta portar,
var även den man vilken gav störst
inflytande över tryckfrihetsförord-
ningens stadgar,
varvid den återupprättades 1809
efter att fr 1766 mer eller mindre
belagt folket med munkavle.

Mot sin bakgrund och sedermera
invald i akademien 1794 bemärkte
han sig därtill som en av de mest
tongivande av de aderton under
sin tid som ledamot,
däri yttrandefriheten inom akade-
mien fortfarande är förordad av
ett tysthetslöfte,som avser samtliga
aderton ledamöter.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 171 gånger
Publicerad 2019-01-30 19:33



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP