Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Bildill/text ingår i "Litterära brottstycken" som no 300 av Sten Wiking


HEDENIUS TRODDE INTE ENS PÅ TOMTEN SOM ANDRA BARN

Uppsalaprofessorn,författaren och
filosofen Ingemar Hedenius 1908-1982
barndom och uppväxtförhållanden
i det strängt religiösa hemmet,
var enligt denne en lång svår depression.

Hans vedergällning mot den religiösa tron
blev därmed hård och omutbar,
där han skakade om rejält med sin hård-
hänta retorik,
men samtidigt var mjuk i socialt umgänge.

Hedenius angrep inte den kristna tron i sig,
utan det var dess trossatser vilka han ansåg
lite flummiga utan logisk substans.

Att "tro" på något som det inte finns
förnuftigt skäl anse vara sant,
är inte att "veta" och två sanningar
motsäger sig inte,
medan två trossatser alltid gör detta.

Det är således skillnad på
kvasivetenskap och sann vetenskap.

Däremot betecknade han katolicismen
som överlägsen svenska kyrkan
genom Thomismen ( S:t Thomas av Aquino)

Hedenius utformade delar av
Humanistiska förbundets stadgar 1979.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 229 gånger
Publicerad 2019-01-31 18:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP