Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Bild/text ingår i "Litterära brottstycken"som nr 298 v Sten Wiking


MED FINSKA FOLKSJÄLEN I SITT ANSIKTE

Frans Eemil Sillanpää finsk för-
fattare och diktare 1888-1964,
som var den förste och ende
finländske författare som till-
delats Nobelpris i litteratur,
utmärkte sig som den liksom
bar finlands sorger i sitt ansikte,
med dess melankoliska folksjäl.

Den må vara torr som fnöske,
men segt virke förtärs inte så lätt,
oavsett brända jordens taktik,
från krig till krig åren 1809-1917,
1939-1940,1941-1944
stärktes enbart den finska folk-
själen i de tusen tårarnas sjöar.

Den urfinske Sillanpää är jämte
filnlandssvenske Diktonius sega
som enar i den finska litteratur-
ens milstolpar vilka sträcka sig
fr finska skriftspråkets fader
M.Olofsson.Agricola 1507-1557,
via Runeberg 1804-1877 samt
Topelius 1818-1898 och A.Kivi
1834-1872.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 359 gånger
Publicerad 2019-02-02 01:09



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP