Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår il som nr 297 i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking


MÄNNISKAN SIN EGEN SKAPELSE OCH ANDRAS

Den tyske teologie professorn och filosofen
Friedrich Daniel Ernst Scleiermacher 1768-
1834,
var den som bröt ny mark för den moderna
tidens teologiska uppfattning.

Gudsbegreppet är danat av människan
och därmed också djävulen,
varvid man kan utifrån en syllogism
utvärdera slutsatsen att människan
själv skapar sitt paradis och helvete,
både för sig själva och andra.

Trohetsbegreppet var enligt Scleier-
macher oväsentligt,
när det kom till äkta känsla
som inte kan översättas
varken i ord eller logisk slutsats.

Med detta konstaterande kan det i sin
motsats ändock betraktas som en logik,
i den logiska slutsatsen.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 218 gånger
Publicerad 2019-02-03 13:44



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP