Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Överskriften till en C-uppsats som skrevs till min examen Mina frågeställningar i ämnet ropar lika högt som när denna uppsats skrevs......


Helhetssyn Vad är det? Illusion eller verklighet?

Helhetssyn en verklighet där alla delar samspelar och där man eftersträvar balans.
Det gäller både fysiskt, känslomässigt, mentalt och den psykologiska verklighet som vi lever i. Allt och alla är delaktiga i processen "livet"!
För att allt ska kunna samspela behövs överlevnads kunskaper om delarna som behöver underhållas.

Så lite kunskap på högre nivåer om hur detta arbete ska utföras.
Det är som det enkla är fult eller så kan man inte längre vara förmer än sin nästa om
sanningarna blir tillgängliga för alla.

Det som är enkelt är att tankar materialiseras genom uppfinningar och ideer som kan användas för att förbättra livsvandringen på olika sätt. Det är som om man bara ser utvecklingsmöjligheterna och vinsten av det skapta utan att vara medvetna om baksidan, förlusterna. Om man vore medveten om bieffekterna som kan vara förödande så skulle man lägga in konsekvenserna och väga för och nackdelar innan man börjar använda det skapta.

Samtidigt inse att det hela tiden krävs ett underhåll för att allt ska fungera. Man kan inte så och rycka upp lägga ner konstgjorda lösningar och tro att det blir stabilt om man inte förstår livsprocesserna.

Allt som föds följer samma process, tillväxt, utveckling, blomning, nedbrytning
och död. För att processen ska kunna fortlöpa behövs näring , energi , en miljö att växa i samt hela tiden ett underhåll dvs omsorg och förståelse för behoven av det skapta. Om underhållet och omsorgen inte finns för det skapta så kommer ogräset snart att kväva det som inte får näringen för överlevnad.

Jag kan se denna process hos människan, djuren, växterna och den skapade materian. Alla blir indragna i detta drama familjen, samhället, landet och världen
Feltänk och att inte se konsekvenserna av det som man skapat. Allt kräver omvårdnad, gränssättning , underhåll och medvetenhet om hur allt hänger samman i processer och system och att alla delar samspelar till en helhet.

Fel tänk i en del påverkar de andra delarna och försvagar helheten!

Helhetssyn!?

Ps Titta på underhållet av järnvägarna, skolans/vårdens ytliga tänkande! Miljötänk men inte hur man ska förbättra kommunikationerna med en prissättning så vanligt folk väljer tåg och buss! Tu delningen av samhället osv!
Förfall och nedbrytningsfas?!




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av WyS VIP
Läst 282 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-02-05 11:10



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Allt är väl lite i betraktarens sinne alla har vi ett varsitt filter som vi hanterar alla känslor och information! Förövrigt en mycket bra text som bär många insikter! kram:)
2019-02-07
  > Nästa text
< Föregående

WyS
WyS VIP