Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Ingår i "Litterära brottstycken"som nr 302 av Sten Wiking


GENIALITET OCH GALENSKAP

Daniel Carleton Gajdusec 1923-2008 var
den amerikanske pederasten,forskaren
läkaren och biologen som bland kanni-
baler på Nya Guinea upptäckte samband
mellan antropofagi (kannibalism)
och infektionssjukdomar som "kurv" där
genetiska mutationer förorsakade Creutzer-
sjukan,galna kosjukan mm.

Efter Nobelpriset i medicin 1976 blev
Gajdusec än mer kontroversiellt frispråk-
lig där han riskerade fråntas priset
genom sina uttalanden om
Intergenerationell sexualitet,
som han ansåg var vad världen behövde.

Sju vuxna män vittnade emot honom på
1990-talet och han dömdes till fängelse,
men vidhöll in i det sista sin ståndpunkt.

Man brukar säga att skillnaden mellan
genialitet och galenskap är hårfin,
och här är den med rätta detta,
men det är så mycket mänskligheten
inte vet,som hon inte vill veta,och tur
är kanske det,
för "galna kosjukan" gick att bota,
men tydligen inte de övriga av världens
galenskaper.

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 382 gånger
Publicerad 2019-02-08 02:32



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP