Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Parafras på Esaias Tegnérs "Nyåret 1813"


TILL MODER JORD

Vad är det som mullrar på vår planet

med tramp

av mordiska stövlar och girighet

och stamp?

Snart vågar väl ingen gå ute om kvällen

och stjärnorna slocknar på himlapällen.

 

Det är inte ditt fel, du Moder Jord.

Förlåt!

Vi började tidigt med brodermord

och gråt.

För alla du varit en mor som förbarmar.

Nu sträcker du längre ej ut dina armar.

 

Vi gjorde dig tidigt för varm, du jord,

ja, het

och skyldiga är vi till modermord,

vi vet!

Vi har din atomkraft, om du väldigt gärna

vill sluta ditt lopp som en utbrunnen stjärna.

 

Vi fortsätter bränna ihjäl din tid

med kol

och annat som gör att din koldioxid

gör hål

på skiktet som skyddar oss i atmosfären.

Vi värnar dess mera om flygresenären.

 

Snart är du blott vatten av smulten is

och snö.

Vi väntar bli sjunkna på drunknades vis

och dö.

För oss återstår det att snarast bortfara

från dig med ett rymdskepp, som ett Aniara.

 

Förlorade jord, är du kvar? Hallå!

Farväl!

Vi fortsätter resa med blodskuld på

vår själ.

Vi vet inte hur vi skall klara oss längre

och vårt universum blir trängre och trängre...




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 232 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-02-10 21:24



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
en viktig och högst aktuell dikt - jag kommer ihåg en bok när jag var ung som varnade för miljöföroreningar "Tyst vår" - inte många ville lyssna - och är det bättre nu - kanske...
Vi kan dö eller flykta bort, ut till en annan planet - Men! - Moder jord själv kommer att återhämta sig!
2019-02-22
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP